8 Tips Rezeki Mencurah-curah - Mohd Noor Shawal's Blog

01 July 2018

8 Tips Rezeki Mencurah-curah

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Rezeki datang dalam pelbagai bentuk, kita masih hidup hari ini juga rezeki, saya masih menulis di blog ini juga satu rezeki, saudara yang masih boleh membaca juga rezeki buat saudara dan juga saya hehehe...

Tapi, biasalah manusia, xpernah cukup, nak sesuatu yang lebih mengikut keperluan semasa, sama ada pelajar yang sedang menuntut, memohon agar dimudahkan kefahaman dalam pelajarannya juga satu bentuk rezeki.. atau pekerja yang mahukan pekerjaannya dipermudahkan juga satu bentuk rezeki, atau usahawan yang mahu perniagaannya semakin maju juga satu bentuk rezeki ataupun pasangan yang sudah berkahwin dan menginginkan cahaya mata juga satu bentuk rezeki...

Jadi, jom cuba baca and cabar diri kita untuk buat 7 Tips di bawah, semoga membantu ^^ apa pun, jaga niat tau... ^^

1◆ Solat di awal waktu & berjemaah bagi lelaki
- yang lelaki, meh lah kita berjemaah di Masjid yang semakin sunyi ni huhu, yang mana yang dah biasa buat, teruskan, yang mana yang masih berjuang untuk jaga solat berjemaah di Masjid/Surau, teruskan berjuang, yang masih xjumpa pintu Masjid/Surau, sama-sama kita berusaha cari sampai jumpa eh? Jangan give up tau ^^

2◆ Sentiasa pelihara aurat
- yang selalu suka main tiktok macam saya tu, eh hahaha, yang perempuan especially kalau boleh elak lah eh, xbaik lah, hilang ayu gitu huhu... upload gambar di IG/FB selalu jaga-jaga, especially part yang selalu diabaikan iaitu pergelangan tangan, dada, leher, dan bahagian lain yang xsepatutnya... kalau ada upload sebelum ni, rajin-rajin lah delete huhuhu... lepas ni, kita sama sama hati-hati ya...
- yang lelaki pun, huhu jaga-jaga aurat simple tu dari pusat ke lutut punggg...yang dah terbiasa pakai shorts keluar rumah and rajin upload kat IG, meh sama-sama kita berubah meh... In Shaa Allah kita boleh ! 

3◆ Solat Dhuha sebelum memulakan urusan bisnes/kerjaya
- haa yang ni, confirm ramai biasa dengar, yang subuh gajah pun kekadang sanggup buat Solat Dhuha ni hehehe... Malas lah nak cakap banyak pasal solat sunat dhuha, terlalu banyak keindahannya serieslyyyyy.. one of the hadis pasal Solat Dhuha yang buat saya touching gitu adalah di bawah : 
- “Pada tiap-tiap pagi, lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap thalil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagi ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat sembahyang Dhuha” (Hadis Riwayat Al-Bukhri dan Muslim)
- Nice kan? Kita buat 2 rakaat equal to sedekah oleh seluruh anggota badan...

4◆ Solat Tahajud
- Inilah perjuangan ke arah orang yang bertakwa, perjuangan untuk dating dengan Yang Maha Esa dikala sekalian manusia di bumi sedang tidur dibuai mimpi, kita berjuang habis-habisan untuk melaksanakan Tahajjud at least dua rakaat dan disertai dengan sesi luahan dalam bentuk doa kepada Yang Maha Mendengar yang pada saat itu, DIA semakin dekat dengan kita, Allahu, sweet x? Lagi sweet daripada dating ngan bukan mahram kat tempat gelap, ish buat apa entah, eeuu Hagham huhu...
“Dan pada sebahagian malam hari bertahajudlah kamu sebagai suatu ibadah tambahan bagimu; mudah-mudahan Rabbmu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji. “ (Surah Al-Israa, 17: 79)

5◆ Sedekah walau sedikit
- Amalan ni, please jangan tinggal, paling simple nak jaga ialah time pergi masjid nak berjemaah tu bawa siap-siap at least RM1 then put in the tabung and hora-horey aku sudah bersedakah hari ini, then tanya kat jemaah lain, "kau dah sedekah belum?" ehhhh jangan buat tau hahahahhaha sia-sia je sedekah tadi, macam nak menunjuk je hahahahha, dah masuk tabung tu diam-diam sudah ^^
- Sedekah ni kan sahabat, hebat tau, umpama menabung untuk both dunia and akhirat.. Paling seram bila kita sering dengar apabila orang yang sudah mati meminta kepada Allah SWT agar dihidupkan semula hanya semata-mata untuk bersedekah (Surah Al Munafiqun, ayat 10), Allahu, kat situ je dah nampak sangat besarnya kepentingan bersedekah ni...

6◆ Mendoakan kebaikan untuk orang lain
- Sahabat sekalian, part ni paling best tau.. Siapa yang pernah buat mesti pernah rasa tenangnya bila dah doakan orang lain... contoh simple je, kita tengok ada orang yang kita tak kenal berjalan didepan kita dalam keadaan kurang sesuatu, mungkin kakinya tempang atau apa-apa sahaja lah, terus bersyukur lah dengan keadaan diri kita yang serba lengkap dan terus mendoakan orang itu agar kehidupan sentiasa diberkati dan dirahmati.
- Selain itu, mungkin hari ini kita bersyukur kita dilahirkan dalam keluarga yang baik-baik, jaga aurat, and then suddenly ada wanita muslim yang kurang sempurna cara dia tutup aurat atau lelaki yang berpakaian seluar pendek, kita doakan dalam hati kita, "Ya Allah. kau berikanlah dia hidayah dan petunjukMu Ya Rahman, kau kasihanilah dia Ya Allah"... Instead of mengutuk, membawang or whatsoever better doakan even dalam hati... Percayalah ketenangan lepas berdoa ni sangat ajaib rasa macam baru lepas kenyang makan Ayam Tandoori malah lebih dahsyat ketenangan yang dihadirkan oleh Allah SWT kepada kita... Bukankah ketenangan itu juga satu bentuk rezeki? ^^
- “Tidak ada seorang muslim pun yang mendoakan kebaikan bagi saudaranya (sesama muslim) tanpa sepengetahuannya, melainkan malaikat akan berkata, “Dan bagimu juga kebaikan yang sama.” (HR. Muslim no. 4912)

7◆ Sentiasa memperbaiki dan menjaga hubungan dengan mak ayah dan ahli keluarga
- Ini tidak perlu dihuraikan lagi kepentingannya, mak ayah huhu... Sangat penting sebab redhanya mak ayah kita terhadap kita, maka redhalah Allah SWT kepada kita... Allahu penting nihhhh
- Dari Abdullah bin Amr radliallahu 'anhuma dari Nabi SAW, baginda bersabda: "Redha Allah terdapat pada redha seorang bapa, dan murka Allah juga terdapat pada murkanya seorang bapa." (HR Tirmizi no:1821)
- dalam hadis yang lain juga, "Redha Allah terletak pada redha kedua orang tua dan murka Allah terletak pada murka kedua orang tua" (HR Tabrani dari Ibnu Umar)
- Mungkin ada diantara kita sedang dalam proses hijrah dari yang jahat kepada baik, atau dari yang baik kepada yang lebih baik... Makanya, jangan lupa part ini tau... Jaga, cuba ubah slow-slow, kalau sebelum ni boleh selamba ngan mak ayah, cuba tingkatkan lagi sifat untuk menghormati mereka... In Shaa Allah, ayuh !
- Jangan lupa juga doakan mereka sentiasa dalam doa kita, mahupun mereka masih hidup atau sudah meninggalkan kita, doa ni jangan tinggal setiap kali selepas 5 waktu, kalau yang rajin buat solat sunat dhuha, tahiyatul masjid atau apa-apa je lah solat sunat, pun jangan lupa doa ini... tau, jangan lupa tauuu
- Disamping itu, jangan lupa juga untuk sentiasa menjaga hubungan baik dengan adik beradik kita tau, hubungan darah daging kita, jagalah silaturrahim ni sebaiknya, jika perasan ada adik beradik kita gaduh ngan adik beradik yang lain, cepat-cepat bertindak untuk memperbaiki hubungan mereka... Kita bukan nak jadi keluarga yang bahagia di dunia je, ni nak jumpa balik kat Syurga Allah nanti kat Negeri Akhirat... So jangan gaduh or musuh memusuhi... Setan suka tengok kita gaduh-gaduh, so dont let him be happy...

8◆ Banyakkan beristighfar
- “Demi Allah. Sungguh aku selalu beristighfar dan bertaubat kepada Allah dalam sehari lebih dari 70 kali.” (HR. Bukhari)
- Disini jelas, bahawa untuk menjadi hamba yang bersyukur, kita mesti selalu 'sedar diri'.. Sedarlah diri bahawa kita adalah pendosa, ayat cliche semua pendakwah bila hadis diatas dibaca, "Rasulullah yang confirm masuk syurga pun sering beristighfar, bagaimana pulalah dengan kita?" Yup, kita sering mendengar hadis dan ayat cliche tersebut, tetapi hanya berapa ramai sahaja diantara kita yang terus bertindak dengan beramal dengannya..
- Cuba lah, tengah-tengah drive tu paling best, istighfar je... kalau boleh sambil hayati setiap bait-bait ucapan istighfar tu, jangan hanya di mulut tapi tiada penghayatan, takut tidak memberi kesan pada hati... Analoginya macam kita nak makan gula-gula, kita cari gula-gula, dah jumpa tapi tengok je, puas ke kalau tengok je, sedangkan  niat asal kita nak makan ngap-ngap sekaligus 5-6 biji, last-last ada 60 biji depan mata kita, tapi kita tengok je... baik xyah cari dari awal, xke rugi je buang masa cari?
Cubalah. Dan lihat sendiri keajaiban yang akan kita nikmati. Jangan lupa juga niat semua ini kerana Allah SWT, sebab DIA yang pemberi rezeki, dan lakukannya untuk mengharap keredhaan dariNya. Redha Allah, itulah rezeki terbesar dan termahal buat orang beriman

No comments:

Post a Comment