Tutorial : Masukkan Widget Fanpage Facebook Di Sidebar - Mohd Noor Shawal's Blog

08 February 2018

Tutorial : Masukkan Widget Fanpage Facebook Di Sidebar

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



Okay hari ni nak share satu tutorial cara nak tambah widget fanpage mcm bawah ni kat sidebar korang..

In Shaa Allah senang sahaja.. just follow steps di bawah ^^

  1. Log in akaun Blogger korang > Layout

  2. Pergi ke bahagian sidebar korang > klik "Add a gadget"

  3. Klik HTML/Javascript

  4. Copy kod dibawah dan edit warna merah n biru tu

    <center><iframe src="//www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=https://www.facebook.com/mohdnoorshawalsblog?fref=ts&amp;width=200&amp;height=290&amp;colorscheme=light&amp;show_faces=true&amp;header=true&amp;stream=false&amp;show_border=true" scrolling="no" frameborder="0" style="border:2px; overflow:hidden; width:300px; height:180px;" allowtransparency="true"></iframe></center></center>

  5. *tukarkan link warna merah tu dengan link fanpage korang
    *biru tu, adjust lebar widget korang bagi cantik n sesuai di sidebar korang

  6. Pastekan kod tersebut di ruangan "Content" dan klik "Save"

  7. Selesai ^^
Senang je kan? ^^ Jgn lupa like fanpage saya jugak hahaha...


2 comments: