MAKLUMAN PENTING!!! Kepada Blogger Muslim Yang Menggunakan Google Adsense!!! - Mohd Noor Shawal's Blog

03 February 2018

MAKLUMAN PENTING!!! Kepada Blogger Muslim Yang Menggunakan Google Adsense!!!

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



Semalam aku saje je bukak blog aku sendiri sebab tengah edit-edit template baru, tetibe ternampak satu iklan yang tidak sepatutnya ditayangkan telah ditayangkan didalam ruangan iklan Google Adsense aku...

Iklan tersebut adalah iklan yang berkaitan dengan agama Kristian yang menghujahkan ayat-ayat Al-Quran & Islam... Which is not relevant at all with my blog... Hati-hati guys yang guna Google Adsense, takut nanti income kita masuk melalui bende-bende macam ni...

Ada cara ke nak elakkan bende ni daripada berlaku?

Ye.. ada... ada dua cara, dan aku berharap korang buat kedua-duanya secepat yang mungkin, bertindak cepat sebelum terlambat... 


Cara Pertama

Okay untuk cara pertama ini, korang kene rajin-rajin bukak blog sendiri and usha-usha lah iklan-iklan yang encik google provide tu.. In case kalau ada iklan yang mencurigakan, right away right click kat iklan tu, dan copy linknya.. Tapi jangan klik iklan sendiri tau! Nanti melanggar peraturan Google Adsense, just right click and copy the link only... Ikuti langkah-langkah berikut... 
  1. Mula-mula bukak blog anda dan buat bende bawah ni...




  2. Selepas itu, buka akaun Google Adsense anda, dan ikuti langkah berikut...




  3. Selesai Cara Pertama


Cara Kedua

Okay, untuk cara kedua ni agak rumit dan aku sarankan korang betul-betul buat bendi ni masa korang betul-betul free, kalau nak buat sikit-sikit pun okay, as long as korang buat, kalau korang betul-betul concern pasal sumber pendapatan korang... dan untuk makluman semua, cara ini sangat penting bagi kita mengelakkan iklan-iklan yang berkaitan arak, judi, party arak dan segala yang seumpama dengannya...

  1. Ikuti langkah berikut di akaun google adsense anda




  2. Okay untuk yang seterusnya ini, sangat sangat penting.. so fokus okay? Good luck !





  3. Kalau korang malas nak baca satu-satu, boleh search ikut category yang aku dah senaraikan kat bawah ini... ada 56 list, dan kalau korang ada perasan aku terlepas pandang ke apa ke, habaq di komen tau.. Tq
Jangan takut sebab block banyak ads, syarikat pengiklanan yang menggunakan servis adsense ni berlambak beb... Kau block sikit-sikit tu je, category lain yang kau xblock tu still akan provide iklan yang berlambak untuk blog kau... Yang penting rezeki kita dapat tu diberkati, In Shaa Allah... Berkorban sikit demi rezeki yang halal, In Shaa Allah, Allah akan tolong kita... :')

Antara Category yang korang boleh take note untuk block adalah seperti berikut, cari masa yang betul-betul free and buat dengan tenang, In Shaa Allah worth it, demi kebaikan diri jugak.. :') :
  1. Apparel > Clothing > Formal Wear
  2. Apparel > Clothing > Plus size Clothing
  3. Apparel > Clothing > Shirts, Tops & Blouses
  4. Apparel > Clothing > Sleepwear
  5. Apparel > Clothing > Swimwear
  6. Apparel > Clothing > Underwear
  7. Apparel > Clothing > Women's Clothing
  8. Arts & Entertainment > Arts & Entertainment Awards
  9. Arts & Entertainment > Entertainment Industry
  10. Arts & Entertainment > Events, Shows & Cultural Attractions
  11. Arts & Entertainment > Movies & Films
  12. Arts & Entertainment > Music & Audio
  13. Arts & Entertainment > Offbeat
  14. Arts & Entertainment > Sports Event Tickets & Ticketing Services
  15. Arts & Entertainment > TV & Video
  16. Beauty & Personal Care (block semua kecuali Shaving & Grooming)
  17. Dining & Nightlife > Dining & Nightlife Reviews, Guides & Listings (langkah selamat daripada iklan hiburan malam yang melampau dan menggalakkan zina)
  18. Dining & Nightlife > Nightclubs, Bars & Music Clubs (langkah selamat daripada iklan hiburan malam yang melampau dan menggalakkan zina)
  19. Family & Community > Alcohol & Substance Abuse
  20. Family & Community > Baby, Parenting & Family > Parenting & Family > Maternity & New Parent
  21. Family & Community > Faith & Belief > Astrology & Horoscopes
  22. Family & Community > Faith & Belief > Buddhism
  23. Family & Community > Faith & Belief > Christianity
  24. Family & Community > Faith & Belief > Hinduism
  25. Family & Community > Faith & Belief > Judaism
  26. Family & Community > Faith & Belief > Faith & Belief > Occult & Paranormal > Psychics & Fortune Telling
  27. Family & Community > Faith & Belief > Scientology
  28. Family & Community > Romance & Relationships > Divorce & Separation
  29. Family & Community > Romance & Relationships
  30. Family & Community > Social Issues & Advocacy
  31. Finance > Credit & Lending > Debt Management & Consolidation (takut ada penglibatan unsur riba')
  32. Finance > Credit & Lending > Loans (takut ada penglibatan unsur riba')
  33. Finance > Grants, Scholarships & Financial Aid (didalamnya ada student loan bukannya scholarship)
  34. Food & Groceries > Beverages > Alcoholic Beverages > 
  35. Food & Groceries > Beverages > Alcoholic Beverages > Beer
  36. Food & Groceries > Beverages > Alcoholic Beverages > Liquor
  37. Food & Groceries > Beverages > Alcoholic Beverages > Wine
  38. Food & Groceries > Food > Meat & Poultry (langkah selamat daripada iklan yang melibatkan daging babi)
  39. Food & Groceries > Tobacco (rokok, vape haram)
  40. Health > Health Care Services > Plastic Surgery
  41. Health > Health Care Services > Plastic Surgery > Cosmetic & Aesthetic Plastic Surgery
  42. Health > Health Care Services > Wellness Therapy & Massage (langkah selamat daripada iklan yang mendedahkan aurat)
  43. Health > Health Conditions & Concerns > Weight Loss Products (langkah selamat daripada iklan yang mendedahkan aurat)
  44. Health > Health Conditions & Concerns > Skin Conditions & Skin Health (langkah selamat daripada iklan yang mendedahkan aurat)
  45. Health > Nutrition & Dieting (langkah selamat daripada iklan yang mendedahkan aurat)
  46. Hobbies, Games & Leisure > Leisure Gambling
  47. Hobbies, Games & Leisure > Pets & Animals
  48. Hobbies, Games & Leisure > Photo & Video
  49. Internet & Telecom > Cable TV
  50. Internet & Telecom > Satellite TV
  51. News, Books & Publications > Celebrities & Entertainment News
  52. Occasions & Gifts > Holidays & Seasonal Events
  53. Occasions & Gifts > Holidays & Seasonal Events > Halloween & October 31st
  54. Occasions & Gifts > Parties & Party Supplies
  55. Occasions & Gifts > Special Occasions
  56. Sports & Fitness (kesemuanya sebagai langkah selamat)

In Shaa Allah kita berusaha, selebihnya serahkan padaNya... Jangan risau, banyak lagi category lain yang akan provide iklan untuk kita okay? ^^ Sekali lagi, kalau ada category yang aku terlepas pandang ke apa ke, komen tau kat artikel ni... Tq...

Semoga bermanfaat.. :)

2 comments: