Makanan Yang Harus Dielakkan oleh Pesakit Gout/Tinggi Asid Urik

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



Baru-baru ni ada wat blood test kat one of the clinic kat Rawang, the result was fine except uric acid level huhuhu... It was a bit high than normal line in my blood.. Then doktor nasihatkan kurangkan or elakkan makanan yang menjadi penyebab asid urik ni tinggi dalam badan kita.. Kalau x, jadi lah penyakit gout, allahu.. >.<

Terdapat beberapa makanan yang mengandungi protein yang tinggi yang seterusnya akan ditukar kepada purine dan akhirnya akan di-konvert-kan kepada asid urik... Jom tengok siapakah musuh-musuh pesakit asid urik huhu...

  1. Ikan bilis
  2. Ikan kembung atau mackerel
  3. Ikan sardin
  4. Ikan tuna
  5. Sotong
  6. Udang
  7. Kerang
  8. Kacang Putih
  9. Kacang Soya
  10. Kacang Dal
  11. Petai
  12. Daging Organ seperti hati, jantung, paru, buah pinggang, dsb...
  13. Daging merah seperti kambing

So far, ini je ar yang saya jumpa... Kalau ada lagi mohon ar share huhu.. Hope artikel ni membantu... Bagi yang mencari lebih lagi maklumat pasal Penyakit Gout and Asid Urik ni, boleh try check it out artikel artikel di bawah... Tq ^^ (sorry for the manglish (malay-english) language)


Previous
Next Post »