Imarah Ramadhan 2017 | Bantu Mereka Berbuka Puasa

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
Bersempena dengan kehadiran bulan Ramadan yang mulia ini, pihak Islamic Aid Malaysia (IAM) dengan kerjasama Radio Institut Kefahaman Malaysia (IKIMfm), terus bekerjasama dalam menganjurkan program ‘Imarah Ramadan 1438H/2017’
Memasuki tahun ke-lima penganjurannya, program ‘Imarah Ramadan 1438H’ diteruskan lagi untuk tahun ini bagi memenuhi tanggungjawab sosial dalam membantu golongan yang memerlukan di peringkat tempatan iaitu di Malaysia dan juga peringkat luar Negara (Indonesia, Thailand,Nepal & Sri Lanka)
Program yang bertemakan ’Bantulah Mereka Berbuka Puasa’ ini merupakan program amal tahunan IAM bagi membantu golongan yang memerlukan iaitu golongan fakir miskin, anak-anak yatim miskin, ibu tunggal miskin, warga emas miskin dan juga warga Orang Kurang Upaya miskin. Antara program yang terlibat adalah bantuan pek makanan, jamuan IFTAR dan Sahur.  Melalui kempen ini, orang ramai boleh menyumbang sebanyak RM50 bagi satu pek sumbangan lengkap makanan keperluan harian untuk sebuah keluarga. Pek barangan tersebut yang mengandungi makanan keperluan harian asas seperti beras, gula, garam, susu, tepung, minyak masak, sardin, kurma dan lain-lain ini diharapkan akan dapat membantu meringankan beban keluarga tersebut selama dua hingga tiga minggu).
Sumbangan anda sangat kami alu-alukan...
Dengan hanya RM 50 anda boleh turut sama menyumbang satu pek makanan asas harian bagi meringankan beban mereka semua. Bersamalah kita berkongsi keceriaan bersama mereka-mereka yang memerlukan ....Bantulah Mereka Berbuka..... Kami juga menerima sumbangan seikhlas hati bagi program Iftar serta  Sahur Imarah Ramadan.
Bagi pilihan segmen sumbangan Imarah Ramadan, Program Iftar, mahupun program Sahur, harap dapat maklumkan kepada kami di ruangan memo di borang sumbangan. Tuan/Puan juga boleh maklumkan kepada kami secara email atau hubungi kami di talian seperti tercatat di bahagian bawah. Pihak kami akan menyalurkan sumbangan Tuan/Puan mengikut segmen sumbangan yang telah dipilih.
Sumbangan boleh dilakukan melalui cara-cara seperti di bawah:
a.    Bagi sumbangan secara online sila klik di sini
(sila klik kategori , bagi pembayaran secara ONLINE : Kategori - Derma Ramadhan)
b.   Pembayaran di ATM / Kaunter Bank/ Maybank2u/ CIMBclick  melalui akaun
’Islamic Aid Malaysia / Pertubuhan Bantuan Islam Malaysia ’- MBB ( 5640 7000 2424) /   CIMB ( 8600872578)
c. Melalui cek atas nama Islamic Aid Association Malaysia/Pertubuhan Bantuan Islam Malaysia
(Sila fakskan borang sumbangan serta slip pembayaran ke no faks: 03-8957939 atau email ke admin@iam.org.my )
Sumbangan secara terus boleh dibuat di pejabat Islamic Aid Malaysia beralamat di :C-1-56A, Jalan SP5/4, Seksyen 5, Taman Serdang Perdana, 43300 Seri Kembangan, Selangor.
Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi En.Farouq Zauji di talian 019-3973558/03-89574136


Rasulullah SAW bersabda:
“Barangsiapa  memberi makanan kepada  orang-orang yang berpuasa,agar orang-orang   berpuasa itu dapat berbuka puasa,nescaya  ia mendapat pahala senilai pahala orang yang berpuasa itu, tanpa mengurangi pahalanya sedikitpun
(HR. Ahmad, At Tirmidzi dan Ibnu Majah)

Giveaway CASH RM1000+ Mei 2017 by Emas Putih

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Giveaway Time By Aishah Badrulhisham

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

Segmen Pencarian Bloglist by Ombak Bergigi

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

GIVEAWAY by BCSB : ROAD TO 100K VIEW

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

GIVEAWAY BUSYRA TAKIYUDIN: SAYA NAK SHOPPING CREDIT RM1000!!

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

giveaway, Featured, shoppingcredit, blogger, voucher,
(klik banner kalau nak join)

Shawal nak beli >baju ni< saiz XL hehehe...

Giveaway Pikachu Luggage Tag by KasihkuAmani

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

Anda suka tak kalau Sha buat Giveaway dan bagi hadiah buku? Kenapa?

suka je.. sebab shawal suka baca hehehe...

Segmen: Bloglist 1st Time by Lokman Hakim

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)


Segmen BLOGLIST Jun-September 2017

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Segmen BLOGLIST Jun-September 2017.
(klik banner kalau nak join)

Tag:
http://kasihkuamani.blogspot.com/
http://alyasygsanda.blogspot.com/

Hadis : Pertanyaan Kubur

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Daripada Anas bin Malik, sabda Rasulullah SAW, "Apabila seseorang diletakkan di kuburnya dan para penghantarnya telah kembali, sehingga dia mendengar derap langkah mereka, pada waktu itu datang dua malaikat lalu menundukkannya. Kedua-duanya lalu bertanya, "Bagaimana pendapatmu tentang lelaki ini?"( Maksudnya: Nabi Muhammad) Jika dia seorang Mukmin, dia akan menjawab dengan tegas,"Aku bersaksi bahawa dia ialah hamba Allah dan Rasul-Nya." Kedua-dua malaikat itu lalu berkata, "Lihatlah tempatmu di Neraka. Allah telah menggantikannya dengan tempat di Syurga."

Adapun jika dia seorang munafik atau kafir, maka ketika malaikat itu bertanya," Apa pendapatmu tentang lelaki ini?" Dia menjawab, "Aku tidak tahu. Aku hanya mengikut apa yang diucapkan manusia tentangnya." Kedua-duanya lalu membentak dengan kasar,"Engkau tidak tahu dan tidak membaca!" Dia lalu dipukul dengan pukulan daripada besi di (bahagian kepala) antara kedua telinganya. Dia memekik dan suaranya didengari oleh semua makhluk selain jin dan manusia."

-Riwayat al-Bukhari,kitab al-Janaiz no. 1338

Team Dakwah Islam

❄ Telegram : t.me/TeamDakwahIslam ❄
❄ Instagram : instagram.com/TeamDakwahIslam ❄
❄ FB : fb.com/TeamDakwahIslamDaieMuda ❄
❄ Twitter : twitter.com/DakwahWords ❄
❄ Blog : http://bit.ly/2q7sN8F ❄

Kisah 2 Pengembara Bermusafir

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



HikerPada zaman dahulu ada seorang wali Allah swt yang sangat suka mengembara. Lalu datang seorang pemuda Nasrani, mohon untuk mengikutnya.

"Engkau tidak akan dapat bersabar denganku," kata wali itu.

Namun, setelah berkali² merayu, akhirnya wali itu membenarkan pemuda tersebut mengikutnya mengembara. Setelah 7 hari berjalan, bekalan makanan mereka pun habis. Kudrat mereka semakin lemah. Lalu pemuda itu berkata kepada Wali, "berdoalah kepada Tuhanmu & mohonlah kepadanya sedikit makanan. Jika Tuhanmu benar, pasti DIA akan mengasihani kita.

Wali itu berdoa, "YA ALLAH, janganlah KAU malukan aku di hadapan Nasrani ini. Tunjukanlah kami akan kurniaan-Mu agar dia dapat mengerti kekuasaan-Mu".

Tidak lama selepas itu, turunlah satu dulang hidangan dari langit. Mereka pun menikmatinya dan terus berjalan. Wali tersebut berasa sangat bersyukur kerana Allah swt memperkenankan doanya. Seminggu selepas itu mereka kembali lapar dan tidak bermaya kerana sudah lama tidak menjamah makanan.

Pemuda Nasrani sekali lagi memandang wali itu, tetapi kali ini wali tersebut bijak. Beliau ingin menguji pemuda itu pula.

"Sekarang giliran engkau pula, wahai anak muda. Berdoalah kepada tuhanmu supaya dikurniakan sedikit makanan buat kita. Kalau tuhanmu benar, pasti Dia akan mengasihanimu". kata wali itu.

Lalu pemuda pun berdoa dengan perlahan. Tidak lama selepas itu, turun 2 dulang hidangan dari langit. Pemuda itu sangat gembira lantas mempelawa Wali untuk makan bersama². Wali itu menolak dgn berkata, "Aku tidak akan makan selagi engkau tidak memberitahuku apa doamu tadi".

Pemuda itu tersenyum dan berkata, "Jangan khuwatir wahai Wali Allah. sebenarnya sejak hari pertama aku mengikutmu, aku sudah berminat dengan agamamu. Sewaktu aku melihat hidangan turun dari langit selepas engkau berdoa, aku terus berasa yakin bahawa agamamu adalah yang benar. Lalu terus aku bersaksi bahawa tiada tuhan selain Allah swt. Sebenarnya tadi aku berdoa kepada Allah swt iaitu jika benar pilihan yang aku buat ini, maka turunkanlah sedikit rezeki. Ternyata Allah swt itu benar.

"Benar wahai pemuda. Tahukah engkau mengapa aku hanya mendapat sehidangan, tetapi engkau mendapat dua? soal wali itu."

"Orang islam akan mendapat satu anugerah iaitu kerana mengikuti ajaran Rasulullah Saw, manakala orang Nasrani yang memeluk Islam akan mendapat dua anugerah. Satu kerana mengikuti ajaran baginda dan kedua kerana menuruti wasiat Nabi Isa supaya mengikuti ajaran Rasulullah Saw," terang wali itu. 


Subhanallah.. Semoga dapat dijadikan pedoman buat kita.. :)
Team Dakwah Islam

Hiker Telegram : t.me/TeamDakwahIslam Hiker
Hiker Instagram : instagram.com/TeamDakwahIslam Hiker
Hiker FB : fb.com/TeamDakwahIslamDaieMuda Hiker
Hiker Twitter : twitter.com/DakwahWords Hiker
Hiker Blog : http://bit.ly/2q7sN8F Hiker

Birthday Giveaway By Cheese & Cincau

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

GIVEAWAY TOP UP BY Blogbabyshambles

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

Review Blouse and Pallazo by El Helwa Century

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Happy Haa.. Rasanya dah lama xbuat review product kan.. So, hari ni nak kasi review Blouse and Pallazo by El Helwa Century. First of all, meh klik button like Page El Helwa Century.


Woman with Hijab Blouse and Pallazo by El Helwa Century ini sesuai untuk semua golongan tau terutamanya buat student dan bagi yang bekerja di pejabat tu pun sesuai pakai, series selesa.. (acah penah pakai je aku ni) hahaha sebab ni bukan saya yang kata, berdasarkan apa yang testimoni customer El Helwa Century kata..

 Bukan setakat sesuai untuk student and untuk pergi kerja je, nak gi ke kenduri kendara nak bergaya sakan, sesuai sangat pakai Blouse and Pallazo by El Helwa Century. Senang cite memang Blouse and Pallazo by El Helwa Century ni multipurpose lah, sukahatimu bila nak pakai ke mana nak pakai, tak ada hal lah. mesti sesuai punya!                      


Blouse Blouse Helwa Blouse

Rekaan blouse exclusive selari dengan fenomena fashion "kebaya" yang tengah hot di Malaysia sekarang ini. Konsep  "Multi function", sesuai digayakan secara Formal & Casual. Event Buka Puasa & Raya open house is on its way. Selesa sepanjang hari.



Okay nak tahu lebih details tentang kain kan?

Puzzle Jom... 

Light bulb High quality Italian Cotton from Jakel
Light bulb Kain Sejuk / Tidak Jarang
Light bulb Jahitan Kemas 
Light bulb Easy Care / Less Iron
Light bulb Touch-up with printed flower
Light bulb Nursing Friendly - Hidden Zip di bahagian depan
Light bulb#HandsockFree - Jangan risau tangan senteng, konsep Wudhu' Friendly, memudahkan pergerakkan
Light bulb Harga berpatutan untuk butik kualiti design
Light bulb Dart di bahagian belakang untuk menampakkan anda slim ketika memakai
Light bulb Potongan tinggi di bahagian tepi&tengah. Sesuai bagi mereka yang ingin hide "Ms Fat" bahagian peha

☘Size Available : S to XXL (Model is wearing S size)

☘Colours Available : Mustard or Light Maroon



Okay sekarang kita pergi kat part yang paling korang curious! Harga kan??? Jom usha berapa harganya!

Teamwork Sehelai Blouse : RM 79.00 + Free Postage + Free Handsock by El Helwa Century
Teamwork  Sehelai Pallazo : RM55.00 + Free Postage


Tapi!!!! Kalau mu order sekarang, ada promosi sikit weh... Apa promosinya?

Running shoes Dua helai Pallazo : RM100 sahaja + Free Postage + Free Handsock by El Helwa Century
Running shoes Combo Blouse + Pallazo : RM130 sahaja + Free Postage + Free Handsock by El Helwa Century



Macam Mana Nak Order ? List


2. Whatsapp El Helwa Century by clicking link below :


Check mark We guarantee you best quality
Check mark Tampil bergaya sambil aurat terjaga
Check mark Be Classy Be Confident on what you wear
Check mark Boleh rujuk pada testimonial & size chart attached                        

Satu lagi, bila beli pakaian main concern pembeli, saiz tak muat, so boleh tukar size, wang post pihak El Helwa Century tanggung...



Cardiogram Testimoni Cardiogram




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png