5 Must Have Formal Shirts For This Summer!

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

1) LIME

Lime is a cool yet strictly formal shade. It can be whatever you want it to be on the basis of how you pair it up. A smart and well fitted lime colored dress shirt will do you wonders at work. This color is bright and not only keeps the mood light but also brings you in the spot light. This shade will make you stand out and make others take notice of you.
Pair this with a grey suit for the best look. If you do not wear suits to work, alternatively just the grey trousers works really well. If your office has a casual Friday or permits a bit edgier attire, try suspenders over. It works like magic with this shade! Cotton is the best fabric for the heat and also at work. Obviously you need to pair this off with a good pair of oxfords or brogues but in a shade of brown. If grey is not your favorite, try dark brown trousers but this look may not pass off as a very formal look.

2) MINT

Mint is so hot this season! It literally beats the sun! It is a beautiful, subtle, professional, cool and attractive color. Men with confidence can carry off this shade and is thus not even the most common shade. A light mint shade is just perfect for your work place and the most perfect companion of your black suit or trousers. It goes well with blue and even brown or grey. This is an extremely versatile color. It gives you a different look with each combination!
Your formal shoes can be brown for grey or brown combination and black for the rest. There is not much hassle and you can head off straight to an after party or a casual office meeting by just adding an extra bow in a shade of blue or patterned suspenders!

3) WHITE

The classic white shirt needs no introduction. It beats the heat is the most classy way possible to human kind. You can pair it off with any shade and carry it off at work, casual Fridays or even after parties! You just need to make sure it is not a shiny white. It must be subtle and extremely clean.


4) SALMON

Salmon is the new trend this season. It has taken over all trends! Salmon shirt will go great with grey as well as black. But grey and salmon is the combination that will take away the cake! Suspenders will do you good for this look as well. You should opt for brown shoes for this look with grey pants.
Salmon comes off as a risky shade but it goes well with all skin tones and is good for the summer heat as well. You can opt for a light shade of salmon for an all formal look and if you want to funk it up, go for a bit darker shade.

5) SELF-PATTERN

Self-pattern is really elegant. The intricacies of the pattern actually bring out a really good look in formal shirts. Even your simple single color shirts can be made really elegant with the help of self-pattern. It gives an edge to your basic shirt and is in fact still a very formal look!

If you don’t go for suits and blazers, this shirt is pretty much enough to give you the classy look that you desire! It is too hot for suits and blazers anyway!
These formal looks help you beat the heat without compromising on your professional environment!


25 Channel Telegram Yang Patut Anda Join!

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



1- Tarbiah Sentap
Kadang kala umat perlu diberi sentapan agar bangkit kembali menjadi singa!

2- Aiman Banna
Daiepreneur.

3- Blog Info Update
Jom dapatkan variasi maklumat yang menarik dari MohdNoorShawals(dot)com ^^

4- PendakwahCute.
Jangan sebab seorang bidadari dunia, kau lepaskan kau punya bidadari syurga.

5- Inspirasee
Kerana sebaik-baik inspirasi itu asalnya dari Sang Pencipta Inspirasi.

6- Jom berubah
"Dunia tempat kita berpenat dan akhirat tempat kita berehat "

7- Kelas al-Quran UMK
Ruang Soal Jawab Bacaan al-Quran & Tajwid oleh Ustaz Muhaimin Khalil (UMK)

8- Poetry Daie 
If you lose Allah, you lose everything, including yourself.

9- PendakwahCute
Dakwah ialah menarik hati manusia menuju Allah dan Rasulullah. Bukan menuju kepada diri Pendakwah

10- #CelotehSigadisHitam 
“Kadang2 kita ni terlampau leka dengan laman sosial. Sampaikan semua amal ibadat kita dengan Allah dilengah-lengahkan.”

11- PerempuanBunga
Himpunan tulisan mengenai pendapat. Bukan puisi. Hanya himpunan perkataan.

12- #HijrahBySisGM 
Aku seorang marhaen yang masih meneroka apa itu hijrah .

13- OFFICIAL.ISLAMIC_QUOTES
Kita semua da'ie . Let's spread dakwah and tarbiah 

14- Dakwah Ummah
Dakwah bukan elemen untuk tunjuk tahap ilmu tapi tahap kecintaan seseorang kepada saudaranya dengan berkongsi ilmu.

15- INFIRU ! 
'Hidup ni tak mudah . Tapi kepayahan tu lah yang membuatkan kita terus kuat dalam menghadapi cabaran'

16- #TakeNoteByZhrhs
Dikendalikan oleh Zhrhs. Dia bukan siapa-siapa sebab tu hang tak kenai dia.

17- Usrah Mahabbah 
'Celoteh seOrang ninja'  dengan penuh kasih sayang. 

18- Kak Hassanah
Sebarkan Ibrah. .

19- CelikAlquran.Com
Malu Tiada, Akhirat Bahagia. Kita belajar Alquran daripada Asas disini.

20- The Faiz Ibrahim
The Faiz Ibrahim Channel

21- Ad-Dien Abdul Kadir
Channel yang mengumpulkan tulisan-tulisan dan fawaid daripada hamba Allah, Ad-Dien Abdul Kadir. Penuntut ilmu Islam.

22- GulaManiss
" Aku Dai'e dan juga Mad'u "

23- cekelatchips
Hanya meluahkan isi hati melalui papan kekunci

24- Buku Resepi
Perkongsian koleksi masakan dari pelbagai aplikasi dan informasi (∩_∩) minta halal ye empunya resepi 

25- #DR. STORYLINE
I 'captured' sweetness and bleeding feelin' maheart and potrait em' here.

5 Makanan Yang "Melembikkan" Kita

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



1 – Makanan berasaskan Karbohidrat ringkas
Di Malaysia terdapat banyak makanan yang asasnya dibuat dari karbohidrat ringkas, terutamanya yang berasaskan tepung seperti roti canai, kuih muih, manisan, dan roti. Bukan itu sahaja, malah minuman yang ada majoritinya kaya dengan gula atau susu pekat manis, kedua-duanya merupakan karbohidrat ringkas juga. Kebiasaannya makanan/minuman yang kaya karbohidrat ringkas hadir dengan kekurangan nutrien lain terutamanya sumber serat dan protein. Hal ini membuatkan regulasi insulin menjadi kurang stabil dan sekiranya berterusan, boleh membawa kepada penyakit Kencing Manis (Diabetes 2). Ketidakstabilan regulasi insulin ini juga memberi kesan kepada individu berkenaan – otak terangsang untuk menghasilkan serotonin, sejenis neurotransmitter yang bertanggungjawab membuatkan orang mengantuk semulajadi pada sebelah malam.
2 – Kaffein berlebihan
Bukankah saya ada menyebut tadi kaffein merupakan sebahagian dari bahan pemangkin metabolisma? Itu betul, tetapi jika kita berbicara mengenainya dalam kuantiti yang sepatutnya. Terlalu banyak kaffein akan memberikan kesan yang sebaliknya. Saya teringat lagi seorang rakan saya yang berhasrat untuk memandu sehingga tengah malam, lalu beliau mengambil keputusan untuk minum beberapa cawan kopi dan minuman tenaga termasuklah “Red Bull” dan “Livita” sepanjang hari itu. Adakah beliau mampu meneruskan pemanduannya sehingga malam? Ya, beliau mampu, tapi dalam keadaan yang sangat menyedihkan dan beberapa kali beliau bertanya pada saya, “Joy, aku dah minum kopi, redbull, livita, nescafe, tapi kenapa haaa aku rasa mengantuk juga?“.
3 – Terlalu banyak Nasi
Orang-orang tua pernah berpesan, “Makan banyak sikit kalau nak jadi kuat dan bertenaga”. Apa yang mereka maksudkan ialah mereka merujuk kepada mereka yang bekerja membanting tulang di sawah, kebun, atau mengerah keringat sebagai buruh. Kerja-kerja sebegini memerlukan tenaga yang banyak dan berterusan agar dapat terus bekerja dengan baik. Walaubagaimanapun, senario itu berubah dari zaman ke zaman, dan memandangkan pada hari ini kebanyakan kerja adalah bersifat “santai” di pejabat, ungkapan tersebut tidak lagi praktikal. Sekiranya anda bekerja di pejabat, dan anda makan terlalu banyak nasi, maka kesan sebaliknya adalah mengantuk.


Saya teringat lagi suatu ketika dahulu ada yang mengaitkan rasa mengantuk selepas memakan nasi, terutamanya “nasi briyani” dengan serbuk “kas kas” yang membuatkan pemakannya rasa mengantuk sejurus selepas makan. Meskipun kebenaran disebaliknya tidak diketahui, namun ada sesetengah pihak percaya bahawa penyebab rasa mengantuk selepas makanan nasi adalah disebabkan oleh kehadiran hormon seratonin. Ini kerana nasi (putih) tergolong dalam karbohidrat dengan sifat glycemic yang sederhana, justeru ia masih mampu menaikkan paras gula dalam darah dengan cepat (rujuk pautan minuman tenaga sebelum ini). Ini berbeza dengan mereka yang bekerja berat, meskipun mereka makan dengan banyak, tetapi disebabkan kerja berat tersebut memaksa terjadinya “Adrenaline Rush”, maka kesan mengantuk dari hormon seratonin itu dimatikan.
Untuk mengelak dari mengantuk sejurus selepas makan nasi, pastikan kuantiti karbohidrat, protein dan lemak dalam hidangan tersebut adalah pada nisbah yang betul. Cara paling mudah menentukan sukatan adalah dengan menggunakan tangan anda, iaitu “Sepenumbuk/segenggam nasi”, “sumber protein sebesar tapak tangan”, dan lebihkan sumber serat (sayuran)
4 – Makanan berlemak
Makanan berlemak memerlukan masa yang lama untuk dihadamkan. Perkara ini dibuktikan apabila anda makan nasi briyani pada tengahari, tapi kadang-kadang selepas waktu Maghrib sendawa pun boleh jadi ada bau briyani lagi. Setuju? Proses penghadaman yang lama ini memerlukan lebih banyak usaha untuk mencernakannya. Sebahagian darah yang sepatutnya digunakan untuk menggerakkan anggota badan anda yang lain terpaksa “dikorbankan” ke sistem pencernaan hanya untuk menjayakan proses penghadaman ini, dan ini akan memberi kesan kepada kadar “keaktifan” anda selepas makan (sebagai contoh terbungkam seperti Ular sawa kekenyangan selepas makan)
5 – Makanan yang kurang zat besi
Zat besi merupakan sebahagian mineral yang penting dalam pembentukan hemoglobin, sejenis pigmen yang membuatkan darah kita kelihatan berwarna merah. Kekurangan zat besi lebih cenderung membuatkan anda keletihan dan ini ada hubungkaitnya dengan sejauh mana efisyennya oksigen itu dibawa ke serata tubuh badan. Mereka yang ingin mengaktifkan diri dengan marathon, triathlon, dan acara lasak lain yang memerlukan rejim endurance juga dinasihatkan agar tidak mengabaikan mineral penting ini. Meskipun zat besi wujud secara ‘abundance‘ dalam makanan semulajadi, namun disebabkan industri makanan masa kini telah digelapkan dengan makanan ringkas/proses/segera maka terdapat sebilangan golongan yang mungkin terlepas akan kecukupan mineral yang penting ini hanya disebakan tabiat mereka yang suka makanan “tiruan” ini.

sumber

Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

Giveaway penghargaan rm100 by kennymerligal

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

giveaway penghargaan rm100 anjuran kennymerligal

Giveaway penghargaan cash rm100 by kennymerligal | mencari 5 orang pemenang bertuah bagi merebut hadiah wang tunai sebanyak rm20 untuk setiap seorang. Giveaway ini akan bermula pada 1 September 2016 dan berakhir pada 30 September 2016.

Cara untuk menyertai:

  1. Buat satu entry blog bertajuk "Giveaway penghargaan rm100 by kennymerligal".
  2. Copy dan paste banner diatas ke dalam blog post anda atau gunakan kod yang telah disediakan dalam ruangan textarea dibawah.
  3. Backlinkkan entry ke sini.
  4. Tinggalkan link entry anda di ruangan komen artikel giveaway sahaja. 

Syarat syarat :

  1. Blogger Malaysia.
  2. Follow blog kennymerligal 
  3. Follow instagram
  4. Follow twitter
  5. Like facebook page 
(* syarat yang kedua adalah wajib manakala yang selebihnya terpulang kepada  anda )

Hadiah :

  1. Wang tunai RM20 x 5 orang pemenang bertuah.
Pemenang akan dipilih secara rawak oleh admin dan keputusan akan diumumkan selepas tamat giveaway. Semoga penganjuran giveaway ini dapat merapatkan lagi tali persahabatan di kalangan rakan rakan blogger. 


Giveaway Tunai By Ahmadhasif.my

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

Giveaway RM400 by AsyaAmin!

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



Syarat penyertaan :

1. Blogger Malaysia
2. Follow blog ini. Wajib
3. Follow :

https://www.instagram.com/syaaddaa/   https://twitter.com/syaaddahttps://www.facebook.com/nsyaaa 


4. Bahagian sponsor :

Follow SEMUA. Highlited. (exceptional to those yang tiada Instagram dan twitter. But please do mention if you don't have Instagram and Twitter account)

https://www.instagram.com/_mrdiana/ (Follow)


https://www.instagram.com/shahhaizal/ (Follow)


https://www.facebook.com/kelakardotmy/  Like page Facebook (Wajib)

https://plus.google.com/+TheNewMindedakaUltraStation/posts (Optional)


nurnabla.blogspot.my (Wajib)

https://www.instagram.com/nur__nabila/ (Follow)

http://julinaalias24.blogspot.my/ (Wajib)

https://www.facebook.com/julina.alias (Follow)

https://www.instagram.com/cucigambar_murah/ (Follow)


5. Buat entry bertajuk "Giveaway RM400 by AsyaAmin!"
6. Letakkan banner pada entry (boleh copy paste html code dalam box di atas)
7. Banner hendaklah dibacklink ke sini
8. Link penyertaan/url blog hendaklah ditinggalkan di kotak komen ini sahaja.



Senarai Hadiah :

Top Referral :
1. Wang tunai RM 150 x 1 pemenang
2. Wang tunai RM 60 x 1 pemenang
3. Wang tunai RM 40 x 1 pemenang



Random:
1. Photobook 6X6 INCI/40 Page/100 keeping gambar x 1 pemenang
2.  -Blog review x 4 pemenang
-Bloglist selama 30 hari x 9 pemenang
3. -Topap RM 5 x 2 pemenang
-Blog Review x 3 pemenang
4. Topap RM 10x 9 pemenang

Penyertaan terbuka kepada semua blogger Malaysia.
Selamat Berjaya :)

Mula :
16 Ogos 2016
Tamat:
1 Oktober 2016

p/s: I state RM400 based on total overall.

Giveaway Redmoon Clothpad

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

AUGUST ANNIVERSARY GIVEAWAY!

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)


ANABIHA'S BIRTHDAY GIVEAWAY

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

MINI GIVEAWAY BY TRIPLE S

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

segmen: bloglist ayuinsyirah tahun 2016

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

Giveaway Tunai RM200 By ELIHJAPAHAR.COM

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

Ramlah Special Masala Tea

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



hello hello.. haa dah lama xpromot promot produk ni kan.. apa kata hari ni korang baca bebelan aku pasal 'Masala Tea' ni.. ^^

Teh Masala adalah teh tradisional India. Masala dalam bahasa India bererti rempah ratus. Masala Tea ini mempunyai campuran rempah kayu manis, cengkih, buah pelaga India, gajus, susu serta teh.

Korang nak tahu apa kebaikan bende bende kandungan tu dalam Masala Tea ni? meh klik one by one artikel ku di bawah kalau rajin, kalau xrajin, baca title je korang dah boleh paham rasanya, berpuluh-puluh tambahan kebaikan dari pelbagai rempah ratus kini hanya dalam satu Teh sahaja..


  1. 7 Khasiat Kayu Manis
  2. 18 Khasiat Dan Kebaikan Cengkih
  3. 7 Khasiat Kacang Gajus
  4. 18 Khasiat Buah Pelaga

Amacam? Curious bab harga ler tu.. harga cun beb, boleh baca di bawah okey?



Berminat boleh terus whatsapp ke 017 7799 466 ^^v






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png