10 Tips Menghilangkan Nafas Berbau

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



Adakah anda mengalami masalah nafas berbau? Masalah nafas berbau atau Halitosis berbeza pada setiap individu, ada yang tak terlalu teruk dan ada yang serius hingga mengganggu ‘mood’. Cara mudah menghilangkan nafas berbauialah dengan memastikan gigi dan mulut dijaga dengan rapi sejak di peringkat awal. Kepada mereka yang menghadapi masalah ini, jangan bimbang kerana masih belum terlambat untuk mengatasinya. Di sini saya sertakan tips dan panduan untuk menghilangkan nafas berbau. Selain daripada memastikan anda memberus gigi 2 kali sehari, ikutilah tips dan panduan mudah berikut:



1.    Gunakan ubat gig berflorida untuk mengawal karang (plak) dan mengukuhkan selaput luar gigi.



2.    Pilih ubat gigi berperisa pudina kerana ia mengeluarkan lendir di bahagian rahang dan rongga hidung. Kesannya ia akan mengurangkan atau menghilangkan nafas berbau dan menyegarkan pernafasan.

3.    Gunakan dental floss (banyak terdapat di farmasi) untuk membersihkan lebihan makanan yang terselit di celah gigi. Makanan terkumpul yang tidak dibersihkan akan bertindak balas dengan enzim air liur dan akan menyebabkan nafas berbau.
4.    Berhati-hati memilih makanan. Elakkan makanan yang terlalu banyak bawang, bawang putih, makanan dengan kandungan lemak yang tinggi dan minuman beralkohol.

5.    Makan ulam yang tak meninggalkan bau seperti ulam raja, pegaga, dan pucuk gajus. Elakkan makan ulam yang berbau kuat seperti petai dan jering.

6.    Gunakan ubat kumur untuk menyegarkan pernafasan (seperti Listerine).





7.    Petua tradisional juga boleh diamalkan untuk menghilangkan nafas berbau seperti mengunyah cengkih atau minum air rebusan kacang hijau.



8.    Waktu pemakanan yang tak teratur atau terlalu lama berlapar juga merupakan menyebab nafas berbau kerana apabila lapar, asid di dalam perut akan bertindak balas dengan sisa makanan dan akan menghasilkan bau busuk.


9.    Jangan lupa memberus lidah kerana lidah mengumpulkan sisa makanan yang menjadi makanan bakteria dan ini akan menyebabkan nafas berbau. Anda boleh menggunakan tongue scraper untuk membersihkan lidah.

10.    Jika anda ingin menghilangkan nafas berbau, elakkan makan gula-gula kerana ia akan membuat keadaan lebih buruk. Sisa gula merosakkan gigi dan menggalakkan pengeluaran air liur serta pembiakan bakteria.



Madu Asli + Kayu Manis Pencegah 14 Penyakit

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



1. Jerawat
Campurkan 3 sudu madu asli dan 1 sudu kayu manis. Kemudian, sapukan campuran tue kat muka (bahagian yang ader jerawat) sebelum tidur.
Pada keesokan pagi, bersihkan wajah anda dengan air suam. Amalkan setiap hari selama 2 minggu berturut-turut.
Hasilnya, ia akan menyingkirkan jerawat anda dari akar umbi. Selain tu, kulit anda akan terasa segar, awet muda dan juga merawat masalah kulit seperti ekzema.

2. Sakit perut
Campuran madu dan kayu manis pun boleh melegakan sakit perut serta membersihkan perut.
Ia akan membebaskan angin-angin di dalam perut. Di samping tu, ia boleh menurunkan berat badan.

3. Selesema
Sekumpulan saintis Sepanyol telah berjaya membuktikan bahawa madu asli mengandungi bahan semulajadi yang mampu membunuh virus penyebab selesema.

4.Keguguran rambut
Bagi anda yang mengalami keguguran rambut, boleh gunakan khasiat campuran ini. Ambil campuran 1 sudu madu dan 1 sudu serbuk kayu manis, kemudian sapukan kat kulit kepala.
Biarkan selama 15 minit. Kemudian anda bilas dengan air sehingga bersih.

5. Sakit gigi
Kalau sakit gigi, ambil 1 sudu serbuk kayu manis dan campurkan dengan 5 sudu teh madu asli.
Letakkan campuran tadi kat bahagian gigi yang sakit tadi. Amalkannya 3 kali sehari sehinggalah hilang rasa sakit gigi tu.

6. Penghadaman
Bagi melancarkan sistem penghadaman dan pencernaan tubuh anda, ambillah campuran 2 sudu madu asli dan serbuk kayu manis.

7. Jangkitan pada pundi kencing
Anda ada masalah jangkitan kuman kat pundi kencing? Kalau ada, anda haruslah membunuh bakteria yang ada kat situ.
Caranya;
Ambil 1 sudu madu asli dan 2 sudu serbuk kayu manis. Kemudian, campurkannya ke dalam secawan air suam. Amalkan meminum air tersebut.
8. Kolestrol
Anda nak mengurangkan tahap kolestrol dalam darah sebanyak 10% dalam masa kurang daripada 2 jam??
Caranya;
Ambil 2 sudu teh madu dan 3 sudu teh serbuk kayu manis. Kemudian, campurkan dengan 16 auns teh dan minum air tersebut.

9. Sakit jantung
Di samping dapat mengurangkan kadar kolestrol, campuran madu asli dan serbuk kayu manis nie boleh mengurangkan risiko serangan jantung.
Ia turut membantu sistem pernafasan berjalan lebih lancar serta mengekalkan kadar normal bagi denyutan jantung.

10. Artritis
Sekiranya anda pesakit artritis, amalkan meminum campuran secawan air panas dengan 2 sudu campuran madu asli dan serbuk kayu manis setiap hari.
Melalui kajian yang dibuat oleh University Copenhagen, 73 daripada 200 pesakit yang mencuba rawatan ini berjaya sembuh 100%.

11. Sistem imunisasi
Amalan pengambilan campuran ini juga mampu menguatkan sistem imunisasi serta melindungi tubuh daripada jangkitan bakteria.
Ini kerana, para saintis telah membuktikan bahawa madu asli mengandungi kandungan vitamin dan zat besi yang tinggi.

12. Masalah kesuburan
Bagi golongan lelaki; ambil 2 sudu madu sebelum tidur mampu meningkatkan kesuburan.
Untuk golongan wanita; ambil 1/2 sudu serbuk kayu manis dicampurkan dengan 1 sudu teh madu untuk meningkatkan kesuburan.

13. Masalah nafas berbau dan kurang pendengaran
Minum secawan air panas yang dicampurkan dengan 1 sudu teh madu asli dan serbuk kayu manis. Amalkan minum air campuran nie pada setiap pagi.
Ia membantu menyegarkan nafas dan mengekalkan daya pendengaran secara normal.

14. Mengekalkan tahap kesihatan yang baik
Untuk mengekalkan tahap kesihatan anda, amalkan meminum setiap hari;
Campuran 3 cawan air teh panas dengan 4 sudu madu asli dan 1 sudu serbuk kayu manis.

Cara Kesan Peranakan Jatuh

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Masalah peranakan jatuh adalah Sangat merbahaya bagi wanita dan peranakan atau rahim boleh jatuh tanpa anda sedari
Mungkin normal bagi wanita yang pernah bersalin untuk jatuh peranakan. Kadang-kadang anak dara pun boleh jatuh peranakan di sebabkan nature of work mereka.
Pramugari dan atlet yang masih anak dara pun ada. Ini kerana pramugari perlu angkat barang berat di kabin dan Atlet yg melompat-lompat ni senang jatuh peranakan mereka.
Tahukan anda  peranakan jatuh adalah antara punca utama sukar untuk hamil,  peranakan jatuh yang lebih di kenali sebagai prolapse atau rahim turun boleh juga berlaku, di sebabkan kelemahan pada otot pelvik yang menampung kedudukan rahim atau jika ada tekanan tinggi dalam abdomen yang boleh menyebabkan rahim turun atau berada di luar lubang faraj.

Antara Simptom Peranakan Jatuh

  1. Rasa berat disekitar kawasan ari2. Rasa ada benda je yg bergayut. Tak pun rasa ada benda nak terkeluar dkt area pembukaan faraj tu.
  2. Senang terkencing bila bersin dan batuk. Tetapi jika wanita tu ada masalah lantai pelvik lemah pun boleh membuatkan dia terkencing masa batuk dan bersin juga
  3. Kencing rasa tidak lawas. Even dah ke toilet. Tapi rasa macam ada je lagi air kencing nk keluar. Bila diteran tak ada apa yangg keluar.
  4. Senak bila bersama suami. Ini very obvious.
  5. Sakit pinggan yg seperti sakit melingkar kawasan pinggang tungking dan ari2.
  6. waktu petang especially lepas asar rasa nak demam. sejuk kaki dan tangan.
  7. peha dan betis rasa kebas-kebas.

    BACA JUGA : 8 Punca Sakit Lutut Yang Biasa Berlaku
Jika anda mengalami simptom di atas, si sini terdapat 2 cara untuk anda kesan peranakan/rahim jatuh:

Cara Kesan Peranakan Jatuh 1

Kedudukan Baring
Letakkan ibu jari kita kat dalam pusat, sekiranya terasa macam ada nadi berdenyut-denyut memberi tanda peranakan kita berada di tempat yang betul. Tetapi sekiranya terasa dari bawah pusat bermakna tandanya perlu berurut untuk menaikkan semula bahagian peranakan ibu.
Kedudukan Mencangkung
Semasa memasukkan jari ke dalam ‘kilang’ dan cuba sentuh objek berbentuk bulat. Ia lembut dan seperti guli. Sekiranya ibu dapat mencapainya dgn mudah, bermakna peranakan ibu sudah mula menggelongsor turun dari kedudukan sepatutnya. Untuk kepastian lagi, boleh ambil cermin dan tengok pada samada daging terkeluar.

Cara Kesan Peranakan Jatuh 2

  1. baring lurus. jangan gunakan bantal.
  2. sapu minyak gamat / minyak serai / minyak kelapa / minyak kelapa dara pada perut dan atas tundun especially di bawah pusat.
  3. gosok minyak ke seluruh tempat perlahan-lahan.
  4. mulakan dengan urutan di sebelah kiri perut dan bawa ke tengah.
  5. urut sebelah kanan perut dan tarik ke tengah.
  6. bernafas seperti biasa. cuba tekan bahagian bawah pusat, betul-betul di atas tundun.
  7. kalau rasa sengal dan ada rasa benjolan kecil.. confirm… peranakan anda dan jatuh!!
~Jangan Tunggu Lagi Untuk Kepastian Elokla Anda Mendapatkan Rawatan Dari Pihak Yang Pakar Sila Alert Wahai Wanita!!


Tutorial : Sparkling Cursor

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Hello sekali lagi.. ada member minta cara wat sparkling cursor... sparkling cursor ni boleh lah bagi orang datang ke blog korang rasa excited sikit sebab cam cantik cantik gitu.. ^^

so berminat nak masukkan dalam blog jugak x? just ikut step dibawah.. ^^

  1. Buka Blogger.com
  2. Log in lah ye kalau belum log in.. 
  3. Dah log in, klik button arrow bawah 'V' and then klik layout
  4. Scroll ke bawah, cuba tengok belah kanan korang ada tulis 'Sidebar' x?
  5. Mesti ada punya, kalau dah jumpa, klik add a gadget
  6. And then akan muncul satu popup window, then klik'HTML/JavaScript'
  7. Korang pilih korang nak warna apa untuk sparkling cursor tu kat >HTML Color Codes<
  8. Dah pilih, korang copy kod dibawah dan ganti kod warna yang korang pilih tadi ke dalam perkataan yang diwarnakan merah dibawah.

    <script type='text/javascript'>


    </script>


    <script type='text/javascript'>
    // <![CDATA[
    var colour="#000000";
    var sparkles=100;


    var x=ox=400;
    var y=oy=300;
    var swide=800;
    var shigh=600;
    var sleft=sdown=0;
    var tiny=new Array();
    var star=new Array();
    var starv=new Array();
    var starx=new Array();
    var stary=new Array();
    var tinyx=new Array();
    var tinyy=new Array();
    var tinyv=new Array();
    window.onload=function() { if (document.getElementById) {
    var i, rats, rlef, rdow;
    for (var i=0; i<sparkles; i++) {
    var rats=createDiv(3, 3);
    rats.style.visibility="hidden";
    document.body.appendChild(tiny[i]=rats);
    starv[i]=0;
    tinyv[i]=0;
    var rats=createDiv(5, 5);
    rats.style.backgroundColor="transparent";
    rats.style.visibility="hidden";
    var rlef=createDiv(1, 5);
    var rdow=createDiv(5, 1);
    rats.appendChild(rlef);
    rats.appendChild(rdow);
    rlef.style.top="3px";
    rlef.style.left="0px";
    rdow.style.top="0px";
    rdow.style.left="3px";
    document.body.appendChild(star[i]=rats);
    }
    set_width();
    sparkle();
    }}
    function sparkle() {
    var c;
    if (x!=ox || y!=oy) {
    ox=x;
    oy=y;
    for (c=0; c<sparkles; c++) if (!starv[c]) {
    star[c].style.left=(starx[c]=x)+"px";


    star[c].style.top=(stary[c]=y)+"px";
    star[c].style.clip="rect(0px, 5px, 5px, 0px)";
    star[c].style.visibility="visible";
    starv[c]=50;
    break;
    }
    }
    for (c=0; c<sparkles; c++) {
    if (starv[c]) update_star(c);
    if (tinyv[c]) update_tiny(c);
    }
    setTimeout("sparkle()", 40);
    }
    function update_star(i) {
    if (--starv[i]==25) star[i].style.clip="rect(1px, 4px, 4px, 1px)";
    if (starv[i]) {
    stary[i]+=1+Math.random()*3;
    if (stary[i]<shigh+sdown) {
    star[i].style.top=stary[i]+"px";
    starx[i]+=(i%5-2)/5;
    star[i].style.left=starx[i]+"px";
    }
    else {
    star[i].style.visibility="hidden";
    starv[i]=0;
    return;
    }


    }
    else {
    tinyv[i]=50;
    tiny[i].style.top=(tinyy[i]=stary[i])+"px";
    tiny[i].style.left=(tinyx[i]=starx[i])+"px";
    tiny[i].style.width="2px";
    tiny[i].style.height="2px";
    star[i].style.visibility="hidden";
    tiny[i].style.visibility="visible"
    }
    }
    function update_tiny(i) {
    if (--tinyv[i]==25) {
    tiny[i].style.width="1px";
    tiny[i].style.height="1px";
    }
    if (tinyv[i]) {
    tinyy[i]+=1+Math.random()*3;
    if (tinyy[i]<shigh+sdown) {
    tiny[i].style.top=tinyy[i]+"px";
    tinyx[i]+=(i%5-2)/5;
    tiny[i].style.left=tinyx[i]+"px";
    }
    else {




    tiny[i].style.visibility="hidden";
    tinyv[i]=0;
    return;
    }
    }
    else tiny[i].style.visibility="hidden";
    }
    document.onmousemove=mouse;
    function mouse(e) {
    set_scroll();
    y=(e)?e.pageY:event.y+sdown;
    x=(e)?e.pageX:event.x+sleft;
    }
    function set_scroll() {
    if (typeof(self.pageYOffset)=="number") {
    sdown=self.pageYOffset;
    sleft=self.pageXOffset;
    }
    else if (document.body.scrollTop || document.body.scrollLeft) {
    sdown=document.body.scrollTop;
    sleft=document.body.scrollLeft;
    }
    else if (document.documentElement && (document.documentElement.scrollTop || document.documentElement.scrollLeft)) {
    sleft=document.documentElement.scrollLeft;
    sdown=document.documentElement.scrollTop;
    }
    else {
    sdown=0;
    sleft=0;
    }
    }
    window.onresize=set_width;
    function set_width() {
    if (typeof(self.innerWidth)=="number") {
    swide=self.innerWidth;
    shigh=self.innerHeight;
    }
    else if (document.documentElement && document.documentElement.clientWidth) {
    swide=document.documentElement.clientWidth;
    shigh=document.documentElement.clientHeight;
    }
    else if (document.body.clientWidth) {
    swide=document.body.clientWidth;
    shigh=document.body.clientHeight;
    }
    }
    function createDiv(height, width) {
    var div=document.createElement("div");
    div.style.position="absolute";
    div.style.height=height+"px";
    div.style.width=width+"px";
    div.style.overflow="hidden";
    div.style.backgroundColor=colour;
    return (div);
    }
    // ]]>
    </script>

  9. Then paste ke dalam ruangan content kat popup window tadi, then save, tak perlu isi title..
  10. done!

Tutorial : Add Widget Follower Ke Dalam Blog

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



haa.. jawab salam dulu.. hari ni nak share to all the newbies how to add a follower widget into ur blog.. it is just simple.. ^^

Just ikut langkah dibawah dengan teliti... :D

  1. Buka Blogger.com
  2. Log in lah ye kalau belum log in.. 
  3. Dah log in, klik button arrow bawah 'V' and then klik layout
  4. Scroll ke bawah, cuba tengok belah kanan korang ada tulis 'Sidebar' x?
  5. Mesti ada punya, kalau dah jumpa, klik add a gadget
  6. And then akan muncul satu popup window, then klik 'more widgets
  7. Korang scroll sampai ke bawah sekali, sampai jumpa 'Followers'
  8. dah jumpa klik button + warna biru kat sebelah 'Followers' tu
  9. Kalau rasa nak edit, edit lah warna bagai tu.. kalau rasa dah puas then simply klik button 'save'.. and you are done! ^^

18 Khasiat Buah Pelaga

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

•1 Ciri-ciri Anti-karsinogenik: 
Kanser, terutamanya kanser bersangkut paut dengan kolon dan rektum (colorectal) adalah salah satu punca utama kematian di seluruh dunia. Kenaikan kos terapi kanser konvensional dan kesan sampingan yang berikutnya telah memaksa penyelidik untuk mencari alternatif yang mampan. Kajian yang dijalankan oleh Sengupta et al, di Chittaranjan, Institut Kanser Kebangsaan, Kolkata telah menunjukkan bahawa pemakanan buah pelaga mempunyai hasil positif dalam berhadapan dengan kanser kolorektal sehingga ketahap 48%.

•2 Bagus untuk kesihatan kardiovaskular: 
Kajian penyelidikan yang dijalankan di Jabatan Farmakologi dan Pharmaceutics, Kolej Farmasi, King Saud University, Arab Saudi menunjukkan bahawa pentadbiran buah pelaga untuk keadaan kardiovaskular menunjukkan degupan jantung yang lebih rendah atau irama terkawal dan hipertensi terkawal.

•3 Kawalan kolesterol: 
Mikronutrien yang ditemui dalam buah pelaga dapat mengatasi lonjakan lipid dalam badan. Dalam uji-kaji yang dijalankan di Bahagian Pharmacology and Toxicology Division at Hindustan Antibiotics Limited, Pune, India oleh Dhuley, Enzim antioksida dari buah pelaga telah ditadbirkan untuk hepatik dan jantung tikus dengan diberi makan diet lemak yang tinggi. Enzim antioksida mempunyai pengaruh ke atas paras kolesterol dan membantu dalam mengawalnya dengan ketara.

•4 Perlindungan terhadap penyakit gastro-usus: 
Pelaga telah digunakan secara tradisional dalam Sistem Perubatan Unani, Ayurveda dan perubatan Cina sebagai ubat gangguan gastrousus. Ekstrak metanol dari buah pelaga adalah komponen yang membantu dalam mengawal gangguan gastrousus seperti ke asidan, kembung, kekejangan perut, dan lain-lain Kajian yang dijalankan oleh Jamal et al, di Jabatan Kimia, Jamia Hamdard, New Delhi, India telah membuat kesimpulan bahawa minyak meruap ekstrak dari buah pelaga menunjukkan kesan positif terhadap gangguan gastrousus.

•5 Merawat gangguan kencing: 
Dalam rawatan sisitem Unani dan Ayurveda, buah pelaga telah digunakan sebagai ubat bagi penyakit jangkitan salur kencing seperti cystitis, nefritis, dan gonorrhoea.

•6 Ciri-ciri Antimikrobial:
Selama beribu tahun buah pelaga dianggap memiliki sifat-sifat melawan jangkitan. Bagi sains moden ia bermakna bahawa, buah pelaga mengandungi antimikrob. Teori ini telah diuji di Van Yüzüncü Yil Universiti oleh Ağ Aoğlu et al.  Uji kaji telah dijalankan pada ekstrak minyak mudah meruap buah pelaga. Telah diperhatikan bahawa minyak dari buah pelaga dapat menghalang pertumbuhan dan penyebaran beberapa mikrob yang amat berbahaya yang menyebabkan keracunan makanan.

•7 Anti-murungan (depresan): 
Pelaga dipercayai mempunyai sifat-sifat anti-kemurungan. Pati minyak (essential oil) buah pelaga adalah salah satu minyak utama yang diguna dalam terapi aroma. Ia bukan sahaja digunakan untuk kemurungan, tetapi juga untuk menyembuh pelbagai penyakit lain terdiri daripada gangguan perut hingga ke penyakit paru-paru.

•8 Ciri-ciri Anti-kekejangan (spasmodic): 
kekejangan otot banyak berlaku dikalangan orang-orang tua. Pengecutan otot secara tiba-tiba boleh menyebabkan kekejangan ini. Apabila berlaku pengecutan otot, ini akan menyebabkan penderita bangkit secara tiba-tiba kerana kesakitan. Penyelidik, Al-Zuhair et al, dari University King Saud, Arab Saudi melakukan penyelidikan berasaskan haiwan dan membuat kesimpulan bahawa buah pelaga dapat digunakan sebagai ukuran untuk kekejangan otot.

•9 Penyakit Pergigian: 
Buah pelaga telah digunakan dalam sistem rawatan Unani, Ayurveda serta perubatan tradisional Cina berkenaan masalah pergigian untuk beberapa abad. Selepas terciptanya ubatan antibiotik, hasilnya telah terdapat kesan sampingan. Diantaranya termasuk perencatan bakteria mesra probiotik berkembang maju dalam usus. Tetapi, dengan menggunakan rempah pada sisi lain, adalah ideal kerana ia hanya menghalang mikrob berjangkit dan bukan bakteria probiotik. Kajian yang telah dijalankan oleh Isao Kubo, Masaki Himejima, dan Hisae Muroi dari Bahagian Entomologi dan Parasitologi, Universiti California telah mengesahkan kehadiran bahan antimikrob (antimicrobial properties) dalam buah pelaga.
•10 Ciri-ciri Anti-asma: 
Buah pelaga boleh digunakan sebagai ubat asma dan lain-lain masalah pernafasan. Kajianyang telah dijalankan menunjuk bahawa ekstrak mentah dari buah pelaga amat berkesan dalam membuka salur angin yang sempit pada haiwan makmal. Ia juga berkesan untuk menyebabkan kelonggaran kepada tisu trachea. Kajian awal positif mewajarkan untuk siasatan lanjut.

•11 Ciri-ciri Anti-radang: 
Menurut rawatan Ayurveda, buah pelaga adalah baik untuk sakit otot dan sendi. Bukti eksperimen baru-baru ini menunjukkan bahawa buah pelaga mempunyai ciri-ciri anti-radang dan anti-karsinogen.

•12 Menyah Toksik (Detoxification): 
Proses metabolik dalam  tubuh badan melepaskan toksik dan radikal bebas yang perlu dikosongkan dan dibuang keluar. Sebaliknya toksin yang terkumpul boleh mendatangkan penyakit. Buah pelaga dikenali sebagai ejen bertindak keatas detoksifikasi. Minyak Pati dan kehadiran bio-kimia yang hadir dalam buah pelaga menyediakan kesan detoksifikasi. Satu Kajian yang dijalankan oleh Das et al., menunjukkan bahawa buah pelaga berkesan terhadap sel-sel kanser.

•13 Meningkatkan peredaran Darah: 
Dalam terapi tradisional seperti terapi aroma, buah pelaga telah digunakan untuk menyembuhkan gejala asma dan  bronchitis  dan bronkitis dengan meningkatkan peredaran darah ke paru-paru. Minyak pati yang diekstrak daripada buah pelaga telah diuji keatas kumpulan individu mengalami tekanan dan telah didapati bahawa buah pelaga berkesan dalam menggalak peredaran darah dalam tubuh badan.Penyelidikan ini telah dijalankan di Universiti Nitte, Mangalore, India.

•14 Baik Untuk Loya Dan Muntah-Muntah: 
Secara tradisi, buah pelaga telah digunakan sebagai ubat rawatan untuk loya (nausea). Buah pelaga merupakan tonik dan perangsang yang berkesan dan baik untuk loya dan muntah.

•15 Ciri-ciri Aphrodisiac: 
Selari sebagai buah yang mengeluarkan rasa manis, secara tradisinya ia dipercayai memiliki ciri-ciri Aphrodisiac. Bukan sahaja buah pelaga dianggap sebagai aprodisiak, ia juga dipercayai memiliki penawar untuk mati pucuk dan ejakulasi pra-matang.

•16 Sakit tekak: 
Untuk sakit tekak, buah pelaga bertindak sebagai penawar yang baik. Buah pelaga dan kayu manis kedua-duanya boleh direbus di dalam air dan boleh digunakan untuk berkumur setiap pagi untuk mengawal sakit tekak.

•17 Tersedu-sedu (Hiccups): 
Teramat kerap tersedu-sedu benar-benar menjengkelkan terutamanya di kalangan kanak-kanak. Terdapat beberapa ramuan yang diketengahkan dalam rawatan tradisional. Salah satu yang paling popular diantaranya ia lah dengan menyergah si penderita itu dengan mengejut, yang mungkin berjaya atau tidak. Tetapi buah pelaga adalah ubat yang amat berkesan. Ambil beberapa biji buah pelaga dan rebus, kemudian airnya diminum.

•18 Penyegar Nafas: 
Buah pelaga boleh dikunyah sebagai penyegar nafas. Perisa dan aroma yang terhasil dari buah pelaga adalah disebabkan dari kehadiran minyak pati. Maka tidak hairanlah, kalau minyak pati pelaga digunakan sebagai salah satu bahan dalam gula getah (chewing gums).

sumber

7 Khasiat Kacang Gajus

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



1. Sumber Antioksidan

Gajus kaya dengan antioksidan yang membantu menyingkirkan radikal bebas yang sering dikaitkan dengan kanser. Antioksidan gajus juga dipercayai dapat mengurangkan risiko kencing manis dan batu karang.

2.*Kandungan tembaga gajus amat tinggi

Tembaga amat penting dalam penghasilan tenaga. Ia juga membantu urat darah, tulang dan sendi menjadi lebih flexsibel. Tembaga juga diperlukan bagi membolehkan otak berfungsi dengan baik. Orang yang kurang tembaga amat mudah mendapat selaran matahari, sindrom lesu yang kronik, murung dan pelbagai gangguan neurologi.

3. Kandungan zink gajus amat tinggi

Zink bermanfaat untuk menentang penyakit. Kandungan zink ini menjadikan gajus sebagai antibakteria antifungal yang berkuasa. Pengambilan gajus sebagai diet harian dapat memperbaiki kekebalan diri seseorang terhadap jangkitan mikrobial.

4. Gajus juga baik untuk kesihatan mulut

Kandungan kimianya dapat membunuh bakteria yang menyebabkan kerosakan gigi.
5. Gajus adalah "Mesra Jantung"

Ini kerana gajus mempunyai lemak sihat 'monounsaturated' yang mengalakkan kesihatan kardiovaskular. Lemak ini dapat mengurangkan paras triglyceride yang tinggi yang sering dikaitkan dengan peningkatan risiko *penyakit jantung.

6. Gajus amat kaya dengan vitamin

Vitamin penting seperti vitamin B5, B6 dan B1.

7. Gajus mengandungi sejumlah kecil zeaxanthin

Ia merupakan antioksidan flavonoid yang baik untuk kesihatan mata.

sumber
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png