18 Makanan Pembakar Lemak

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



Ada beberapa cara untuk membakar lemak pada tubuh dan meningkatkan metabolisme dengan pemakanan. Berikut adalah senarai makanan-makanan yang boleh membantu untuk membakar lemak.

1. Ikan Salmon
Sebuah kajian yang diterbitkan dalam British Journal of Nutrition menyebutkan bahawa mengambil lebih banyak asid lemak omega-3 dari ikan (seperti salmon) dapat membantu menurunkan berat badan. “Meskipun mekanisme sebenarnya belum diketahui, asid lemak omega-3 terbukti mengurangi tompokan lemak,” jelas pengkaji Irene Munro dari University of Newcastle di Newcastle, Australia.
Ianya berisi, kaya dengan protein, rendah lemak tepu, makanan untuk otak cemerlang, dan mengandungi Omega-3 asid lemak yang lebih rendah tahap leptin badan dan membantu membakar lebih kalori. Ia juga merupakan ikan yang sangat baik untuk makan panggang atau rebus, dan oleh itu sangat lazat apabila dimakan dalam resipi sihat. Cubalah makan salmon atau ikan berminyak lainnya seperti makarel, haring, atau tuna, paling tidak dua kali seminggu.

2. Buah-buahan kalori negatif
Untuk semua sebab-sebab yang sama seperti sayur-sayuran, tetapi lebih tinggi dalam senarai itu kerana anda boleh membuat air buah-buahan dan pencuci mulut yang lazat.
Buah-buahan kalori negatif yang teratas termasuklah epal, pisang, beri hitam (blackberry), blackcurrant, beri biru (blueberry), ceri, cranberry, ara, gooseberry, grapefruit, anggur, buah kiwi, laici, mandarin, mangga, nectarine, oren, betik, pic, pear, buah delima, raspberi, strawberi, tangerin dan beberapa lagi.

3. Sayuran kalori negatif
Makanan kalori negatif membakar lebih banyak kalori sewaktu asimilasi daripada apa makanan itu terkandung. Bonus tambahan bagi sayur-sayuran serat dan kaya nutrien ialah mereka membantu anda dengan memberikan anda peningkatan tenaga.
Nota: buah mentah dan sayur-sayuran mengandungi lebih enzim dan nutrien daripada saingan mereka yang dimasak.
Beberapa sayuran kalori negatif yang teratas termasuklah asparagus, ubi bit, brokoli, tauge, kobis, mentimun, lobak merah, kembang kol, terung, adas, kacang hijau, limau nipis, bawang, radishes, rumpai laut, bayam, squash, tomato dan turnips.

4. Kacang kalori negatif
Badam mempunyai asid lemak penting yang meningkatkan metabolisme kita. Kacang adalah berisi, kaya dengan protein dan membuat tambahan yang bagus untuk kebanyakan resipi. Lain-lain kacang kalori negatif termasuklah kacang Brazil (Brazil nut), buah berangan, kelapa, hazelnut, kacang tanah, kacang pain (pine nut) dan walnut.

5. Sup
Mengapa sup menjadi pilihan adalah kerana ia mengambil masa untuk dihabiskan, rendah kalori, dan membuatkan perut cepat penuh. sup yang menjadi pilihan ialah sup yang rendah lemak seperti sup sayur sayuran, sup ayam dan sup herba. Sup yang tidak digalakkan ialah sup berkrim.

6. Daging lembu tanpa lemak
Daging lembu tanpa lemak adalah makanan yang meningkatkan metabolisme. Ia kaya dengan protein yang memerlukan pembakaran kalori lebih semasa pencernaan, dan protein boleh membantu membina tisu otot (tisu otot membakar lebih banyak kalori daripada lemak).

7. Yogurt rendah lemak
Yogurt rendah lemak mempunyai bekalan yang baik kalsium, protein dan bakteria – bagus untuk meningkatkan metabolisme secara alamiah dan mengelokkan penghadaman. Protein peringkat tinggi dalam yogurt bermakna anda menggunakan banyak kalori semasa penghadaman.

8. Keju
Susu, yogurt dan keju, menurut hasil review terhadap lebih dari 90 kajian, sangat berperanan dalam menjaga kesihatan dan berat badan. Review yang diterbitkan dalam Nutrition Reviews ini mengungkap adanya hubungan kuat antara pengambilan kalsium tinggi dengan perbaikan komposisi tubuh.

9. Teh hijau
Mengandungi EGCG (epigallocatechin gallate), suatu catechin kuat yang meningkatkan aktiviti otak dan sistem saraf, dan juga membakar lebih kalori. Teh hijau juga mempunyai ciri-ciri meningkatkan perasaan dan tinggi anti-oksidan (membantu melawan kanser dan penyakit jantung).
“Catechin meningkatkan metabolisme dan mempercepat kecepatan hati membakar lemak,” kata penulis sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of Nutrition, Kevin C. Maki, PhD., seperti dikutip dalam laman rd.com. Untuk memaksimumkan manfaat tersebut, minumlah empat hingga enam cangkir teh hijau dalam sehari dipadukan dengan 180 minit senaman dalam seminggu.

10. Bijirin gandum dan oat
Bijirin gandum dan oat adalah makanan yang baik untuk mempercepatkan metabolisme. Karbohidrat kompleks mereka memelihara kadar insulin yang rendah, dan mereka juga kaya dengan serat supaya sistem penghadaman anda akan menyukai rawatannya. Mereka juga memecahkan perlahan supaya mereka tidak menyebabkan insulin mencucuk yang karbohidrat lain lakukan.

11. Susu rendah lemak
Susu minuman (sebaik-baiknya lemak rendah), kaya dengan kalsium yang merupakan perangsang kadar metabolik yang terbukti. Kajian universiti menunjukkan bahawa pelaku diet yang menggunakan sekitar 1,250 mg kalsium setiap hari kehilangan hampir dua kali ganda berat badan daripada mereka yang mempunyai pemakanan kalsium yang kurang.

Susu juga kaya dengan karbohidrat kompleks yang membantu untuk mengekalkan paras insulin anda rendah selepas makan (sesuatu yang baik). Apabila badan mengandungi insulin tahap tinggi, ia menyimpan lemak, jadi dengan mengekalkan paras insulin rendah kita boleh membantu meningkatkan metabolisme secara alamiah.

12. Biji rami
Biji kecil bercahaya ini mengandung komponen lignan yang efektif menurunkan berat badan. Sebuah kajian yang diterbitkan dalam British Journal of Nutrition menemui, pengambilan lignan pada wanita postmenopaus berkaitan dengan penurunan lemak tubuh dan indeks massa tubuh. Cubalah menghaluskan dan menambahkan satu senduk makan biji rami setiap kali anda makan bijirin atau yogurt.
13. Cuka
Peneliti menyatakan, cuka menghidupkan gen-gen yang menghasilkan enzim-enzim pemecah lemak. Anda tertarik? Ambillah 15 mililiter (sekitar satu sudu makan) cuka setiap hari. Untuk mengurangi rasa asam cubalah mencairkan cuka dengan susu atau soda.

14. Ayam dan ayam belanda
Ayam dan ayam belanda adalah sumber besar protein yang meningkatkan metabolisme. Protein membantu membina tisu otot dan ingat, tisu otot membakar lebih banyak kalori daripada lemak. Otot lebih = kadar metabolik yang lebih tinggi.

15. Minyak zaitun
Semua orang memerlukan sedikit lemak – ia mengawal kelaparan. Pilihlah lemak mono tak-tepu seperti minyak zaitun atau canola. Mereka akan membantu menghalang kolesterol anda di bawah kawalan dan memuaskan nafsu makan.

16. Telur
Telur mengandungi vitamin B12, yang diperlukan oleh tubuh anda untuk metaboliskan lemak. Malah, penyelidik di Universiti Louisiana mendapati bahawa orang yang makan telur untuk sarapan pagi setiap hari kehilangan berat badan lebih daripada orang-orang yang makan Bagels.

17. Avokado
Selain mengandungi banyak lemak tak-tepu untuk jantung yang sihat , avokado adalah sumber yang hebat berisi serat (11-17 gram setiap avokado), menjadikan mereka makanan yang baik untuk menahan kelaparan.

18. Air kosong / mineral
Minumlah air kosong / mineral dalam kuantiti yang agak banyak tetapi tidak terlebih, agar makanan pembakar lemak dapat bekerja dengan optimal.

Air mungkin adalah yang paling dipandang rendah untuk meningkatkan metabolisme. Air sebenarnya membantu memindahkan beban kerja dari hati, dan masa yang kurang hati gunakan untuk memecah bahan kimia dan sisa lain, maka lebih banyak masa ia boleh tumpukan kepada Membakar Lemak.

Air membersihkan badan, membantu penghadaman, dan mencepatkan pemulihan. Semua faktor yang meningkatkan metabolisme secara alamiah. Dan berapa ramai orang yang anda tahu minum air yang mencukupi (lebih dari 6 gelas sehari)? Ia adalah salah satu perkara sihat yang paling mudah untuk dilakukan.

Amalan meminum air kosong ini adalah tip yang paling asas namun tidak ramai yang mengamalkannya. Sebab utama pengambilan air kosong digalakkan adalah kerana ia seratus peratus bebas kafein, kalori, bahan kimia, dan dapat menahan selera makan.

Amalkanlah slogan Makan untuk Hidup dan bukan Hidup untuk Makan. Haruslah diingatkan bahawa amalan pemakanan yang buruk akan mengundang berat badan bertambah dan berbagai masalah kesihatan akan menyusul seperti sakit jantung, diabetes dan darah tinggi.

sumber
Previous
Next Post »

6 comments

Click here for comments
yaya cendana
admin
June 21, 2016 at 11:49 AM ×

eh bestnye baca entry ni...nak maintain kuruss

Reply
avatar
SM
admin
June 22, 2016 at 2:59 AM ×

Salam :) Bakat vs Bakat
Salam :) Ramadan

Meyambut salam empuNya Salam-Salam disambut empuNya Alam.

Reply
avatar
June 22, 2016 at 11:57 PM ×

semua tu saya tak suka kecuali telur hahahaha patutlaa tak kuruih kuruih haha

Reply
avatar
Tengku Sofia
admin
June 23, 2016 at 12:17 PM ×

Wah! Banyaknya makanan yg boleh bakar lemak

Reply
avatar
yaya cendana
admin
June 23, 2016 at 12:44 PM ×

wahhh...bakal lemakk...boleh maintain kurus laa mcm ni

Reply
avatar
July 8, 2016 at 12:37 AM ×

@yaya cendana jom jom ^^

@SM Salam Syawal huhuhu ^^

@FarhanahAdzlan hahahahaha telur je pun boleh ^^

@Tengku Sofia kan... ^^

@yaya cendana jom sis ^^

Reply
avatar