18 Makanan Pembakar Lemak

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



Ada beberapa cara untuk membakar lemak pada tubuh dan meningkatkan metabolisme dengan pemakanan. Berikut adalah senarai makanan-makanan yang boleh membantu untuk membakar lemak.

1. Ikan Salmon
Sebuah kajian yang diterbitkan dalam British Journal of Nutrition menyebutkan bahawa mengambil lebih banyak asid lemak omega-3 dari ikan (seperti salmon) dapat membantu menurunkan berat badan. “Meskipun mekanisme sebenarnya belum diketahui, asid lemak omega-3 terbukti mengurangi tompokan lemak,” jelas pengkaji Irene Munro dari University of Newcastle di Newcastle, Australia.
Ianya berisi, kaya dengan protein, rendah lemak tepu, makanan untuk otak cemerlang, dan mengandungi Omega-3 asid lemak yang lebih rendah tahap leptin badan dan membantu membakar lebih kalori. Ia juga merupakan ikan yang sangat baik untuk makan panggang atau rebus, dan oleh itu sangat lazat apabila dimakan dalam resipi sihat. Cubalah makan salmon atau ikan berminyak lainnya seperti makarel, haring, atau tuna, paling tidak dua kali seminggu.

2. Buah-buahan kalori negatif
Untuk semua sebab-sebab yang sama seperti sayur-sayuran, tetapi lebih tinggi dalam senarai itu kerana anda boleh membuat air buah-buahan dan pencuci mulut yang lazat.
Buah-buahan kalori negatif yang teratas termasuklah epal, pisang, beri hitam (blackberry), blackcurrant, beri biru (blueberry), ceri, cranberry, ara, gooseberry, grapefruit, anggur, buah kiwi, laici, mandarin, mangga, nectarine, oren, betik, pic, pear, buah delima, raspberi, strawberi, tangerin dan beberapa lagi.

3. Sayuran kalori negatif
Makanan kalori negatif membakar lebih banyak kalori sewaktu asimilasi daripada apa makanan itu terkandung. Bonus tambahan bagi sayur-sayuran serat dan kaya nutrien ialah mereka membantu anda dengan memberikan anda peningkatan tenaga.
Nota: buah mentah dan sayur-sayuran mengandungi lebih enzim dan nutrien daripada saingan mereka yang dimasak.
Beberapa sayuran kalori negatif yang teratas termasuklah asparagus, ubi bit, brokoli, tauge, kobis, mentimun, lobak merah, kembang kol, terung, adas, kacang hijau, limau nipis, bawang, radishes, rumpai laut, bayam, squash, tomato dan turnips.

4. Kacang kalori negatif
Badam mempunyai asid lemak penting yang meningkatkan metabolisme kita. Kacang adalah berisi, kaya dengan protein dan membuat tambahan yang bagus untuk kebanyakan resipi. Lain-lain kacang kalori negatif termasuklah kacang Brazil (Brazil nut), buah berangan, kelapa, hazelnut, kacang tanah, kacang pain (pine nut) dan walnut.

5. Sup
Mengapa sup menjadi pilihan adalah kerana ia mengambil masa untuk dihabiskan, rendah kalori, dan membuatkan perut cepat penuh. sup yang menjadi pilihan ialah sup yang rendah lemak seperti sup sayur sayuran, sup ayam dan sup herba. Sup yang tidak digalakkan ialah sup berkrim.

6. Daging lembu tanpa lemak
Daging lembu tanpa lemak adalah makanan yang meningkatkan metabolisme. Ia kaya dengan protein yang memerlukan pembakaran kalori lebih semasa pencernaan, dan protein boleh membantu membina tisu otot (tisu otot membakar lebih banyak kalori daripada lemak).

7. Yogurt rendah lemak
Yogurt rendah lemak mempunyai bekalan yang baik kalsium, protein dan bakteria – bagus untuk meningkatkan metabolisme secara alamiah dan mengelokkan penghadaman. Protein peringkat tinggi dalam yogurt bermakna anda menggunakan banyak kalori semasa penghadaman.

8. Keju
Susu, yogurt dan keju, menurut hasil review terhadap lebih dari 90 kajian, sangat berperanan dalam menjaga kesihatan dan berat badan. Review yang diterbitkan dalam Nutrition Reviews ini mengungkap adanya hubungan kuat antara pengambilan kalsium tinggi dengan perbaikan komposisi tubuh.

9. Teh hijau
Mengandungi EGCG (epigallocatechin gallate), suatu catechin kuat yang meningkatkan aktiviti otak dan sistem saraf, dan juga membakar lebih kalori. Teh hijau juga mempunyai ciri-ciri meningkatkan perasaan dan tinggi anti-oksidan (membantu melawan kanser dan penyakit jantung).
“Catechin meningkatkan metabolisme dan mempercepat kecepatan hati membakar lemak,” kata penulis sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of Nutrition, Kevin C. Maki, PhD., seperti dikutip dalam laman rd.com. Untuk memaksimumkan manfaat tersebut, minumlah empat hingga enam cangkir teh hijau dalam sehari dipadukan dengan 180 minit senaman dalam seminggu.

10. Bijirin gandum dan oat
Bijirin gandum dan oat adalah makanan yang baik untuk mempercepatkan metabolisme. Karbohidrat kompleks mereka memelihara kadar insulin yang rendah, dan mereka juga kaya dengan serat supaya sistem penghadaman anda akan menyukai rawatannya. Mereka juga memecahkan perlahan supaya mereka tidak menyebabkan insulin mencucuk yang karbohidrat lain lakukan.

11. Susu rendah lemak
Susu minuman (sebaik-baiknya lemak rendah), kaya dengan kalsium yang merupakan perangsang kadar metabolik yang terbukti. Kajian universiti menunjukkan bahawa pelaku diet yang menggunakan sekitar 1,250 mg kalsium setiap hari kehilangan hampir dua kali ganda berat badan daripada mereka yang mempunyai pemakanan kalsium yang kurang.

Susu juga kaya dengan karbohidrat kompleks yang membantu untuk mengekalkan paras insulin anda rendah selepas makan (sesuatu yang baik). Apabila badan mengandungi insulin tahap tinggi, ia menyimpan lemak, jadi dengan mengekalkan paras insulin rendah kita boleh membantu meningkatkan metabolisme secara alamiah.

12. Biji rami
Biji kecil bercahaya ini mengandung komponen lignan yang efektif menurunkan berat badan. Sebuah kajian yang diterbitkan dalam British Journal of Nutrition menemui, pengambilan lignan pada wanita postmenopaus berkaitan dengan penurunan lemak tubuh dan indeks massa tubuh. Cubalah menghaluskan dan menambahkan satu senduk makan biji rami setiap kali anda makan bijirin atau yogurt.
13. Cuka
Peneliti menyatakan, cuka menghidupkan gen-gen yang menghasilkan enzim-enzim pemecah lemak. Anda tertarik? Ambillah 15 mililiter (sekitar satu sudu makan) cuka setiap hari. Untuk mengurangi rasa asam cubalah mencairkan cuka dengan susu atau soda.

14. Ayam dan ayam belanda
Ayam dan ayam belanda adalah sumber besar protein yang meningkatkan metabolisme. Protein membantu membina tisu otot dan ingat, tisu otot membakar lebih banyak kalori daripada lemak. Otot lebih = kadar metabolik yang lebih tinggi.

15. Minyak zaitun
Semua orang memerlukan sedikit lemak – ia mengawal kelaparan. Pilihlah lemak mono tak-tepu seperti minyak zaitun atau canola. Mereka akan membantu menghalang kolesterol anda di bawah kawalan dan memuaskan nafsu makan.

16. Telur
Telur mengandungi vitamin B12, yang diperlukan oleh tubuh anda untuk metaboliskan lemak. Malah, penyelidik di Universiti Louisiana mendapati bahawa orang yang makan telur untuk sarapan pagi setiap hari kehilangan berat badan lebih daripada orang-orang yang makan Bagels.

17. Avokado
Selain mengandungi banyak lemak tak-tepu untuk jantung yang sihat , avokado adalah sumber yang hebat berisi serat (11-17 gram setiap avokado), menjadikan mereka makanan yang baik untuk menahan kelaparan.

18. Air kosong / mineral
Minumlah air kosong / mineral dalam kuantiti yang agak banyak tetapi tidak terlebih, agar makanan pembakar lemak dapat bekerja dengan optimal.

Air mungkin adalah yang paling dipandang rendah untuk meningkatkan metabolisme. Air sebenarnya membantu memindahkan beban kerja dari hati, dan masa yang kurang hati gunakan untuk memecah bahan kimia dan sisa lain, maka lebih banyak masa ia boleh tumpukan kepada Membakar Lemak.

Air membersihkan badan, membantu penghadaman, dan mencepatkan pemulihan. Semua faktor yang meningkatkan metabolisme secara alamiah. Dan berapa ramai orang yang anda tahu minum air yang mencukupi (lebih dari 6 gelas sehari)? Ia adalah salah satu perkara sihat yang paling mudah untuk dilakukan.

Amalan meminum air kosong ini adalah tip yang paling asas namun tidak ramai yang mengamalkannya. Sebab utama pengambilan air kosong digalakkan adalah kerana ia seratus peratus bebas kafein, kalori, bahan kimia, dan dapat menahan selera makan.

Amalkanlah slogan Makan untuk Hidup dan bukan Hidup untuk Makan. Haruslah diingatkan bahawa amalan pemakanan yang buruk akan mengundang berat badan bertambah dan berbagai masalah kesihatan akan menyusul seperti sakit jantung, diabetes dan darah tinggi.

sumber

8 Resipi Mudah Untuk Detoks

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



1. OREN + LEMON + HALIA
Buah oren membantu dalam peredaran darah yang sihat. Lemon pula membantu dalam pencernaan (menyegarkan nafas), dan halia bagus untuk sistem imun.

2. TIMUN RASPBERI + ANGGUR
Timun adalah penghidratan dan menyingkirkan toksin. Raspberi pula mempunyai ciri-ciri anti-radang, dan kandungan anggur melawan kanser dan pembersihan kompaun.
3. RHUBARB +  EPAL + KULIT KAYU MANIS
Rhubarb mengandungi vitamin K untuk membantu pembekuan darah dan epal mengekalkan kesihatan tulang dan tisu badan. Kayu manis pula merupakan salah satu herba berkesan sebagai penggalak metabolisme badan.
4. STRAWBERI + LIMAU
Strawberi penuh dengan anti-oksidan dan limau pula sangat baik sebagai senjata anti penuaan kerana sifat pemulihan untuk rambut, kulit dan kuku.
5. NANAS + DAUN PUDINA
Nanas merupakan bahan anti-radang yang membantu melegakan sakit sendi dan arthritis, dan daun pudina menyokong sistem penghadaman dengan mengaktifkan kelenjar air liur dan enzim pencernaan.
6. TEH HIJAU + DAUN PUDINA + LIMAU
Ia bagus untuk membakar lemak, penghadaman, sakit kepala dan menghilangkan bau mulut.
7. STRAWBERI + KIWI
Bagus untuk kardiovaskular, perlindungan usus dan kitaran gula darah.
8. TIMUN LIMAU + LEMON
Sesuai bagi mengawal nasfu makan, penghidratan, elak perut kembung dan kekal kurus.
sumber

Giveaway NALMR BLOG featuring SASSYROSE

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Hai semua! Hari ini kami Nalmr Blog dan SASSYROSE ingin jemput semua blogger-blogger yang hebat untuk sama-sama memeriahkan GiveAway yang kami adakan ini. Hadiah menarik akan diberikan kepada pemenang-pemenang bertuah. Kami dari SASSYROSE selaku penaja utama GiveAway ini.

SASSYROSE merupakan kedai muslimah online yang mula beroperasi dari tahun 2015 sehingga kini. Konsep SASSYROSE adalah untuk mewujudkan pakaian muslimah yang sopan, sederhana dan cantik untuk si pemakai. Jubah keluaran SASSYROSE adalah sangat selesa dan merupakan jubah murah 2016. Bukan itu sahaja, tunic dan top SASSYROSE juga pastinya dapat memikat para pelanggan untuk mencuba produk terlajak laris ini. Pelanggan juga boleh ke laman web kami di www.sassyrose.my untuk pembelian secara online dengan lebih pantas dan mudah.

Antara Produk Yang Hangat di SASSYROSE adalah : 

Jubah Bahyea - Jubah Bahyea diperbuat dari material bermutu tinggi Como Crepe dan dihiasi dengan panel French Lace. Terdapat 4 pilihan warna menarik yg pasti memukau iaitu Ruby, Turquoise, Emerald & Sapphire. Didatangkan dalam saiz XS, S, M, L & XL. Lebih menarik, jubah ini juga nursing dan wudhu' friendly (zip sorok di dada dan lengan), mempunyai poket, patuh syariah (labuh & longgar), tidak jarang, mudah digosok, tidak mudah kedut, selesa & ringan dipakai

Olivia Tunic - Olivia Tunic diperbuat daripada high quality Material Satin Saluna (bukan macam Dull Satin ye) dan boleh didapati dengan 3 warna yang gorgeous;Teal, Purple & Burgundy. Tunic ini boleh didapati dengan saiz S hingga XL. Bukan itu sahaja, Olivia Tunic juga nursing dan wudhu' friendly (zip sorok di dada dan butang di hujung lengan), kain sejuk, boleh dipakai casual @ formal, 2 poket sisi kiri kanan, patuh syariah, tidak jarang, tidak stretchable, selesa & ringan dipakai

Nadine Tunic - Nadine Tunic boleh didapati dalam 4 pilihan warna iaitu Emerald, Sapphire, Turquoise & Ruby. Diperbuat daripada high quality Como Crepe dengan FREE SIZE from M up to L. Nadine Tunic juga merupakan nursing dan wudhu' friendly (zip sorok di dada), poket kiri dan kanan, patuh syariah (labuh hingga ke lutut & longgar), tidak jarang, tidak stretchable, mudah digosok, tidak mudah kedut, selesa & ringan dipakai.

Qamila Top - Qamila Top diperbuat daripada high quality Moss Crepe dan boleh didapati dengan 3 warna menarik;Camel, Brick & Moss Green. Nursing dan Wudhu' friendly, patuh syariah (labuh hingga ke lutut & longgar), material berat & tebal (tidak perlu inner baju), design sesuai untuk semua jenis badan, sejuk dan flowy

Kebaya Kardigan - Kebaya Kardigan direka dgn fungsi 2 in 1 boleh digayakan sebagai kebaya untuk majlis formal atau sarungkannya bersama t-shirt anda untuk gaya santai. 4 warna menarik;Camel, Brick, Black & Moss Green. High quality Moss Crepe dengan FREE SIZE from M up to XL, Nursing dan Wudhu' friendly, patuh syariah (labuh hingga ke lutut & longgar), material berat & tebal, design sesuai untuk semua jenis badan, sejuk dan flowy



Testimoni daripada pelanggan kami : 



Untuk melayakkan anda menyertai GiveAway ini, anda perlu memenuhi beberapa syarat mudah yang perlu anda patuhi.

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :

1. Like facebook penaja.
SassyRose
Nalmr Blog

2. Follow instagram penaja.
SassyRose
Nalmr Blog

3. Follow Blog penaja
Nalmr Blog

4. Buat satu entry khas dengan tajuk 'Giveaway NALMR BLOG featuring SASSYROSE'

5. Copy Coding yang disediakan dan paste kan di html blog post anda.

6. Share/Ping artikel anda samaada di Babab.net, Facebook Personal anda, Fanpage, Facebook Group lain atau Google +.
7. Tinggalkan link entry anda di bahagian komen ini. 

Tarikh tutup pada 11 Jun 2016 jam 11.59 malam.


SENARAI HADIAH PEMENANG

Produk dari SassyRose x Tempat Pertama
Produk dari SassyRose x Tempat Kedua
Lyna Shawl by Alyachan.co x Tempat Ketiga

Pemenang dipilih secara random

Semoga berjaya semua.. Terima kasih

p/s : SORI CODING PANJANG PULAK . Selamat mencuba. Rajin rajin tag kawan ok?

Miliki Shawl Exclusive By Papaglamz Secara PERCUMA

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Dengan ini PapaG lancarkan satu segmen Miliki Shawl Exclusive By Papaglamz Secara PERCUMA. Siapa nak angkat tangan. Untuk pengatahuan semua baru-baru ini Papaglamz telah melancakan Koleksi Terbaru Shawl Exclusive By Papaglamz (klik disini).  Pelancaran Koleksi Terbaru Shawl Exclusive By Papaglamz ni akan dapat membantu anda dalam membuat pemilihan shawl yang cantik, glamour, exclusive dan menarik untuk anda gayakan. Lebih-lebih lagi nak raya ni kan?



Korang nak cuba Shawl Exclusive By Papaglamz secara PERCUMA? Mudah je. Jom join segmen yang PapaG buat ni. Klik kat banner di atas tu yer.

Warna-warna pilihan koleksi terbaru shawl exclusive by Papaglamz

Baiklah, terlebih dahulu PapaG cerita sedikit tentang konsep shawl yang terbaru dari Papaglamz ni dulu yer. Sebenarnya koleksi kali ini menampilkan shawl yang mempunyai potongan asas segi empat tepat. Ukuran panjang dan lebar lebih kurang 190cm X 80cm. Semoga shawl yang PapaG keluar ni dapat memenuhi kehendak wanita-wanita diluar sana yang ingin berfesyen tetapi tetap menjaga dan menutupi AURAT dengan sempurna. Insyallah. 

Dalam pemilihan material, kami menggunakan kain Chiffon Glitter. Antara sebab PapaG menggunakan kain jenis ini ialah jenis kain ini yang nampak lebih Glamour dan anggun pada si pemakai serta MUDAH BERALUN yang penting TIDAK JARANG. Kalau korang nak tahu, untuk koleksi kali ini PapaG tampilkan KHAS satu shawl yang warnanya LIMITED. Sebab hanya SATU warna sahaja shawl yang diperbuat dengan menggunakan kain Chiffon Moist Crepe. Bagi mereka yang dah mencuba koleksi shawl PapaG yang lepas tentu tahu bagaimana CANTIK dan SELESAnya memakai shawl PapaG yang menggunakan kain jenis ni kan? Jadi buat mereka yang merindui shawl PapaG dibuat dari kain jenis ini korang boleh grab dalam koleksi terbaru ni. Tapi SATU WARNA je la iaitu Musted Yellow.

Terdapat 7 warna berbeza yang korang boleh lihat seperti gambar yang PapaG tunjukkan di bawah ni.

wide-shawl-exclusive







Memandangkan sekarang ni (ikut tarikh entri ni) masih lagi mood-mood promosi dari kami, jadi kami menjual Shawl Exclusive by Papaglamz seperti harga di bawah ni.

1 helai RM 34.00 + Postage RM 6.00 = RM 40.00
3 helai RM 100.00 termasuk postage 

CEPAT REBUT SEKARANG....!!!!

Wassap : 0196141393

Jangan lupa ikuti Perjalanan Shawl Exclusive by Papaglamz ni IG dan FB tau.

Ig : exclusive_by_papaglamz
FB : Papaglamz
Official Artikel : Shawl Exclusive by Papaglamz




Giveaway Ramadhan 2016 Bersama Azlinda Alin

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Giveaway Ramadhan 2016 Bersama Azlinda Alin
(klik banner kalau nak join)

FIRST GIVEAWAY RAMADHAN 2016 BY AYU BARBYDOL

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

Madinah and Vietnam Souvenirs Giveaway by Nafas Baru

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

Segmen Sally nak bagi Kad Raya 2016!

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

10 Kebaikan Dan Manfaat Biji Selasih Untuk Kesihatan

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


  1. Biji Selasih untuk Mengurangkan Kegelisahan ataupun Susah Tidur
    Bagi anda yang mengalami kegelisahan teruk, baik kerana keadaan keluarga ataupun persoalan kerja. Cubalah pengambilan beberapa biji selasih ataupun makanan yang telah dilengkapi dengan biji selasih. Kerana menurut kajian biji selasih mempunyai khasiat menenangkan.
  2. Khasiat Biji Selasih untuk Mengatasi Gangguan Pencernaan
    Biji selasih sangat baik untuk mengatasi gangguan pencernaan seperti sembelit, gunakanlah biji selasih secukupnya bila perlu penggunaan biji selasih disajikan dengan makanan.
  3. Biji selasih Sebagai ubat herba
    Biji selasih banyak digunakan untuk campuran beberapa jenis hidangan seperti jus, ais buah / ais campur, pudding maupun jelly. Biji selasih dalam hal ini banyak mengandungi nutrisi seperti karbohidrat, vitamin, mineral, lemak dan serat yang sangat bagus digunakan sebagai herba pereda gangguan pencernaan, sakit tekak, sembelit dan cirit-birit.
  4. Mengawal kadar gula darah
    berfungsi mengawal kadar gula darah tinggi pada mereka yang terkena sakit diabetes jenis 2. Menurut beberapa kajian kesihatan, biji selasih dapat membantu menjaga kadar gula darah supaya tetap stabil.
  5. Membantu menahan lapar
    Biji selasih sangat bagus diberikan kepada mereka yang sedang melakukan program diet kerana berfungsi membantu menahan rasa lapar.
  6. Membantu insomnia
    Khasiat biji selasih bagus untuk mengurangkan kegelisahan atau pun susah tidur.Bagi anda yang menderita penyakit gelisah berlebihan atau susah tidur, sangat baik secara rutin mengambil beberapa biji selasih ataupun makanan / minuman berasaskan biji selasih. Kerana biji selasih mempunyai khasiat menenangkan.
  7. Khasiat Biji Selasih lainya
    Khasiat biji selasih lainya menurut Prof. Hembing iaitu untuk merangsang penyerapan, melancarkan peredaran darah, meredakan pesakit kejang, sebagai penurun demam, sebagai pembersih racun dan meningkatkan daya tahan tubuh.
  8. Sebagai ramuan kecantikan
    tumbukl biji selasih hingga halus, campur dengan air panas secukupnya. Aduk rata hingga terbentuk pasta, dinginkan. Gunakan sebagai lulur pada wajah dan leher anda, lakukanlah 1 hari sekali iaitu menjelang mandi petang.
  9. Untuk ubat sakit gigi
    ambilah 10 gr biji selasih, rebuslah bersama 4 butir cengkeh dengan air mendidih secukupnya. Lalu minumlah air tersebut semasa hangat-hangat kuku selama masa sakit hingga sembuh betul.
  10. Sebagai penenang
    anda yang sering mengalami kegugupan, rasa bimbang berlebihan dan mudah marah, biji selasih boleh dijadikan ubat penenang, caranya campurkan 5 gram biji selasih dengan air 200 cc. Lalu minumlah selagi hangat, boleh ditambah dengan campuran madu.
sumber

5 Tanda Penyakit Jantung Yang Perlu Diketahui

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Penyakit jantung merupakan pembunuh no 1 di negara kita. Sebab itu kita harus mengenal pasti simptom-simptom yang sering terjadi kepada keluarga terdekat dan pastikan dibawa ke hospital dengan kadar segara. Jika tidak, ia akan memudaratkan dan kemungkinan boleh menyebabkan kematian sekiranya masalah jantung tersebut betul-betul serius.

1. Sakit dada

Sakit dada merupakan simptom yang paling kerap berlaku kepada pesakit. Pesakit akan mengadu sakit di bahagian dada sama ada ditengah atau di sebelah kiri. Pesakit mengatakan sakit tersebut turut dirasakan di bahagian leher, kiri bahu dan juga lengan kiri. Selalunya jika sakit tersebut tidak serius, ia cuma mengambil masa yang singkat untuk lega. Sama ada 5 minit hingga 10 minit. Tetapi sekiranya sakit tersebut serius ia boleh mengambil masa lebih dari 20 minit. Ubat bawah lidah (GTN) akan diberikan kepada pesakit untuk menghilangkan rasa sakit tersebut. Sekiranya pesakit masih juga tidak lega selepas ubat tersebut diberikan, pesakit mungkin mengalami infarksi jantung (myocardial infarction)

Sakit dada boleh berlaku semasa melakukan aktiviti mahupun berehat. Sekiranya sakit tersebut berlaku semasa melakukan kerja-kerja berat, penyakit tersebut tidak seteruk apabila pesakit mengadu ketika rehat.

Tetapi tidak semestinya pesakit yang mengadu sakit dada mengalami masalah jantung. Mereka juga boleh mengalami masalah saluran makanan seperti esophagus atau mengalami masalah gastrik di mana simptom tersebut menyerupai seperti sakit jantung.

Terdapat juga pesakit yang tidak mengadu sakit dada, tetapi mempunyai simptom-simptom lain seperti dibawah. Mereka berkemungkinan mempunyai sejarah kencing manis di mana saluran saraf rasa (sensation) sudah rosak.

2. Sesak nafas

Mereka juga sering mengalami sesak nafas terutama apabila mereka melakukan aktiviti. Penyakit jantung boleh menjadi semakin serius sekiranya mereka mudah mengalami sesak nafas walaupun melakukan kerja-kerja ringan. Malah untuk menaiki tangga atau pergi tandas sekalipun mereka boleh mengadu sesak nafas.

Mereka juga boleh mengadu sakit dada pada waktu yang sama mahupun pada waktu yang berlainan.


Pesakit yang mengalami jantung gagal berfungsi ( cardiac failure), mereka sering menggunakan dua atau lebih bantal untuk tidur. Jika tidak mereka mudah untuk sesak nafas. Kadang-kala mereka boleh terjaga secara tiba-tiba pada waktu malam disebabkan kesukaran untuk bernafas.

3. Bengkak Kaki

Bengkak kaki sering berlaku kepada pesakit yang mengalami kegagalan jantung berfungsi. Mereka mendapati kaki mereka menjadi bengkak dan berat. Jika anda tekan pada bahagian buku lali, anda dapat lihat bentuk jari anda hasil tekanan tersebut.

4. Mudah berpeluh

Sering berlaku diwaktu malam ketika tidur sehinggakan terpaksa menukar pakaian berkali-kali. Ia juga boleh berlaku tidak kira waktu.

5. Sering berdebar-debar

Sering berdebar bukan perkara yang biasa berlaku kepada semua pesakit. Sesetengah pesakit mempunyai masalah berdebar dan setengah pesakit tidak.

Pesakit mungkin mengadu sakit ketika berjalan dan penyakit jantung juga boleh menyebabkan pesakit pengsan disebabkan oksigen tidak dapat sampai ke otak. Dengan panduan ini, moga ia dapat memudahkan anda mengetahui serba sedikit tentang penyakit jantung. Semoga ia bermanfaat.

sumber

Segmen Blogwalking #1 by www.syahidahfadilah.com

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png