Info Malaysia ep 2 : Tugu Pahlawan Negara

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



Tugu Pahlawan Negara dibina untuk memperingati para perajurit yang terkorban dalam zaman perang dan darurat (1942 - 1960). Tugu ini dibina pada tahun 1966 dengan harga RM1.3 juta. Pembinaan tugu ini telah diilhamkan oleh Y.M. Tunku Abdul Rahman.

Tugu ini telah diukir oleh Pengukir Amerika, iaitu Feliz de Weldon.

Tugu seberat 243 ton ini melibatkan kos pembinaan sebanyak RM600 000 dan mengambil masa selama lima tahun untuk disiapkan sepenuhnya.

Program 'Info Malaysia' ini dibawakan oleh Sharkburn Malaysia 'Kempis Dalam Masa 4 Hari' bertujuan untuk menggalakkan pengunjung blog ini untuk mengetahui beberapa info menarik tentang negara ini.

GEMPAK : Review ZTE Blade V7 Lite (‪#‎LazadaZTEv7Lite‬)

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Haa.. dah lama rasanya xreview review nih kannn.. Tapi disebabkan aku dapat tahu pasal satu bende yang gempak ni, aku rasa aku patut share bende ni ngan korang jugak.. ^^

(first and foremost, sorry penggunaan 'aku' kepada yang lebih tua.. >.< )

okay mula mula aku nak bagi tunjuk kat korang beberapa gambar yang mantop ZTE Blade V7 Lite nih.. Gambar ni aku kasi untuk korang korang je au, jangan bagitahu orang lain au.. rahsia besar nih.. Jom check it out!!

ZTE Blade V7 Lite



Amacam? Bro & Sis semua? Korang rasa x apa aku rasa? Gempak woooo dia punya designnn.. very very very smart right? Haa... skrg dah tahu bentuk badan dia kan? apa kata kite tengok penampilan and keistimewaan di sebalik bentuk badan yang menawan tu pulak.. ^^

INFO BASIC

ZTE Blade V7 Lite support network jenis 2G, 3G & 4G. Dihadirkan dalam bentuk dimensi 143.8 x 70 x 7.9 mm dengan OSnya, Android v6.0 (Marshmallow).. Bagaimana pulak dengan memorinya? Internal memori sahaja adalah 16GB bersama 2GB ram dan membenarkan memori eksternal up to 128GB.. gempak dok? kaler pulak, wat masa ni ada kaler silver je.. silver silver pun nampak grand kan? 

KAMERA

haa.. kau dah tahu basic, mesti kau curious pasal dia punya kamera kan? wehhh.. jangan terpegun tau.. kamera dia pehhh...

Primary kamera ZTE Blade V7 Lite dihadirkan dengan 13MP, autofocus dan LED Flash. Untuk secondary kamera pula dihadirkan dengan 8MP juga bersama LED Flash!!! haa.. lepas ni nak amik selfie xperlu nak cari tempat terang.. kau amik dalam gua gelap pun boleh tauu... sebab kamera depan dia pun ada flash, kelasss kauuu... 

SKRIN

yuhoooo.. skrin dia pun boleh tahan jugak bro & sis semua.. IPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors tauuu... haa, kau ada? bile kau tengok video pulak paparannya adalah Full HD dengan resolusi 1080p@30fps.. Bukan itu sahaja, skrin ZTE Blade V7 Lite juga support multitouch kauuu.. 

HARGA???

Aku galakkan korang jangan buang duit beli kat tempat merepek merapu lahh.. nak beli? kau beli lah kat Lazada Malaysia, nak beli klik >ZTE Blade V7 Lite 16GB @ LAZADA Malaysia<.. Bukan setakat dapat warranty setahun, kau akan dapat TPU case ngan screen protector sekali.. Dah dapat semua tuh, dapat pulak diskaun sebanyak 26% !!! Dari RM669 kau boleh beli RM495 je weh...

Kau dah tgk gambar gambar atas tadi kan? Kau dah baca pasal info basic, kamera and skrin dia kat atas kan? Cuba kau pikir, RM495 je kau dah boleh dapat satu handphone dengan speks yang macam tu je..

Setahu aku RM495 ni kat Lazada je..So, kalau kau takut sangat pun, beli je COD pun boleh.. ala lagipun LAZADA Malaysia ni trusted, kau dapat something wrong ke apa ke kau boleh return wehh.. sebab tu aku cakap better beli kat Lazada Malaysia..

So, tu je ar kot review aku pasal ZTE Blade V7 Lite.. Hope membantu korang.. Kalau ada pape yang terasa ke kurang ke, sorry ar ye.. Chill~ ^^v

This post is an entry for the InvolveAsia x Lazada MY blogger contest. ZTE Blade V7 Lite and Lazada voucher s­ponsored by Lazada Malaysia an­d shopcoupons.

Segmen: Sayang Followers Elsa by Elsaalicious

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

Tag:
http://haiyayashari.blogspot.com/
http://www.irrayyan.com/

THE MEN : The Guys Guide To Dressing For Prom

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه




School proms are a big deal and finding something to wear is perhaps an even bigger deal. For the girls, it’s pretty easy to find a distinctive dress to wear on the big night but what about the guys? How can you ensure that you look smart and add a little individuality to your look?
Matalan have recently created a comprehensive guide to prom from a guy’s point of view which covers all of the basics but I thought that we should share a few tips of our own to help you even more. This is a night that you’ll look back on for many years to come so you need to make sure you get your look just right.
Go Smart
Proms are a smart occasion so you will most definitely want to wear a suit (or even a kilt if you’re Scottish) just like you would to any other formal event. Personally, I would avoid a tuxedo and instead go for something a little younger and more stylish.
A good starting point is to have a chat with your friends and see what they are planning on wearing – you don’t want to turn up looking like a Westlife tribute act. The matching look is anything but cool.
Show some personality
I would probably opt for a blazer (perhaps patterned or with a little detail) with a plain pair of trousers, remember there are no rules to says that you have to wear a matching suit set – mixing it up a little creates a more individual look that really shows off your personality. Feel free to add your own finishing touches with a pocket square or other accessories such as a tie clip or lapel pin.

READ ALSO : Butik Avon Online di Zalora
Fresh shirt, always
No matter what else you decide on wearing to your prom, always go for a new, crisp and clean shirt. It really makes a difference to your outfit, especially if it is a white shirt. This rule applies to weddings, job interviews and dates too.
It sounds obvious too but make sure your shoes are clean and polished otherwise your entire look will lose its appeal.
Try it on
Above all else try your outfit on at home before the event to ensure it fits well and looks good. If it doesn’t, you won’t be comfortable and you won’t feel good on the night.
Remember to have fun. You only get to experience your prom once so make it a good one!
For more information on how to dress for prom, take a look at Matalan’s guide here.

Source from The Everyday Man
FOLLOW +The Everyday Man 's Google+

Giveaway Fridge Magnet Lombok By Mialiana.com

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Giveaway Fridge Magnet Lombok bermula saat ini dari hari ini, 23 Mei 2016 hingga 30 Mei 2016. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join.


Siapa nak ole-ole dari Lombok? Ada 20 fridge magnet berupa rumah perkampungan orang Sasak, Lombok, Indonesia.

Jom join giveaway ini... ramai-ramai support Mia ya... Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Fridge Magnet Lombok By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 30 Mei 2016.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 3 Jun 2016.

** nak join giveaway ini, sila klik pada banner...

'Potong Kuku' Dalam Islam ?

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Soalan : Salam Ustaz alrais. Boleh bagi tip cara potong kuku ikut sunnah?

MEMOTONG KUKU

Dalam Islam memotong kuku merupakan amalan yang dianjurkan kerana termasuk dari sunnah Rasulullah saw.

Dari Aisyah r.ha yang maksudnya : "Sepuluh perkara dikira sebagai fitrah (sunnah) : memotong misai, memelihara janggut, bersugi, memasukkan air ke hidung, memotong kuku, membasuh sendi-sendi, mencabut bulu ketiak, mencukur bulu ari-ari, bersuci dengan air (istinja'), berkata Zakaria : "Berkata Mus'ab : "Aku lupa kesepuluh kecuali berkumur."
[HR Muslim]

Dari Abu Hurairah ra katanya : "Bersabda Rasulullah saw : Lima perkara dari tuntutan agama iaitu ; berkhatan, mencukur ari-ari, mengerat kuku, mencabut ketiak dan menggunting misai."
[HR Muslim]

CARA
Disunatkan :
>memulakan dari tangan kanan kemudian tangan kiri

>memulakan kaki kanan kemudian kaki kiri

Nabi saw suka memulai sesuatu dengan yang sebelah kanan seperti disebut dalam hadis Aisyah r.ha :
"Dahulu Rasulullah saw sangat senang mendahulukan sisi yang kanan dalam memakai selipar, bersikat, bersuci dan dalam semua urusannya (yang baik).'
[HR Bukhari dan Muslin]

WAKTU BILA? NAK MULA JARI MANA?
Adapun penentuan waktu atau hari tertentu untuk memotong kuku dan tatacaranya seperti dimulai dari jari kelingking, kemudian jari tengah, lalu ibu jari, lalu jari manis, lalu jari telunjuk dan seterusnya, maka TIDAK ADA satu pun HADIS SAHIH dari Nabi saw dalam hal ini.

Bahkan derajat hadis-hadis yang menerangkan secara terperinci tentang penentuan waktu dan hari untuk memotong kuku serta tata caranya adalah Dhoif dan Palsu.

Oleh itu boleh bagi kita memotong kuku BILA-BILA saja, hari apa saja, dimulai dengan jari manapun apabila kuku telah melebihi hujung jari.

TEMPOH
Akan tetapi janganlah membiarkan tidak dipotong sehingga melebihi empat puluh malam seperti diriwayatkan Anas bin Malik maksudnya :
"Telah ditentukan waktu kepada kami memotong misai, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan mencukur bulu ari-ari agar kami tidak membiarkannya lebih dari empat puluh malam."
[HR Muslim]

HIKMAH
Hal ini dilakukan agar tiada kotoran terperangkap di bawahnya dan agar tidak menghalangi masuknya air ketika berwudhu' dan mandi.

Wallahua'lam.

Oleh: Ustaz Abdul Rahman Iskandar (Alrais)

Pencarian Bloglist Jun 2016

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

First Giveaway By Izzati Suhaide

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

First Giveaway By Izzati Suhaide
Klik SINI untuk join


Syarat-syarat adalah:

1) Buat tajuk entri "First Giveaway By Izzati Suhaide"

2) Follow blog berikut:

3) Follow IG:
zatiesuhaide, iz_hijabist, rizzdania, azlinda.alin, by_khaty, norazilah72, yanieyusuf, amysyeera, nizam84, anizz_annisaa, mreenadotcom

4) Like Page:



5) Masukkan blog berikut ke dalam bloglist anda:
Izzati Suhaide
Irrayyan
Mastura Din

6) Add facebook Parizan Mohd Zain

7) Follow G+
+Izzati Suhaide 
+Amanda Suria 

8) Like post berikut
http://bitly.com/1Tu9axb
http://bitly.com/21yfZUA
http://bitly.com/1NkfQS0
http://bitly.com/1X9lPvi
http://bitly.com/1OeP5cD
http://bitly.com/1X9lTLl
http://bitly.com/1TnvR65
http://bitly.com/1O1tCJk


Senarai hadiah:
1) Produk VCO - 8 x pemenang
2) Produk Hanalays - 1 x pemenang
3) Flower Shawls - 1x pemenang
4) Tudung Aidijuma - 1 x pemenang
5) Cash RM20 - 1 x pemenang
6) Cash RM10 - 4 x pemenang
7) Topup RM10 - 3 x pemenang
8) Rosesoap - 1 x pemenang
9) Novel Inggeris Far Away by Aisya Sofea - 1 x pemenang


*Hadiah akan bertambah jika penyertaan lebih 50*

Jom Join. Ajak rakan-rakan anda yang lain. Good Luck!

Tarikh tutup 31 Mei 2016 jam 11.59pm


KDRAMA : Bong Soon, a Woman Who Dies When Loving

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Title: 사랑하면 죽는 여자 봉순이 / Bong Soon, a Woman Who Dies When Loving
Chinese Title: 爱上就会死的女人奉顺
Also Known as: Bong Soon – a Cyborg in Love
Genre: Web-drama
Episodes: 12
Broadcast network: NAVER tvcast
Broadcast period: 2016-May-12

Synopsis
The drama tells the story of love between Kim Joo Sung (Cho Kyu Hyun), a computer programmer genius and Bong Soon (Yoon So Hee), a cyborg woman who has been programmed to shut down as soon as she feel the emotion of love.

Cast

Main Cast
Cho Kyu Hyun as Kim Joo Sung
Yoon So Hee as Bong Soon

Supporting Cast
Ji Il Joo
Kim Yoo Mi
Kim Yeong Yong (김영용)

Production Credits
Director: Kwon Soon Wook
Screenwriter: Kim Hyang Ji, Moon Ji Yeong
SOURCE

Giveaway Spicy Ramen Challenge by Bajuwarnacoklat & Sponsor

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

Tag:
http://www.nurfuzie.com/
http://www.syahidahfadilah.com/

Iniblogke Preloved Novel Giveaway

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

10 Tanda-tanda Gout Yang Perlu Diketahui

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


  1. Penyakit gaut kebiasaanya menyerang ibu jari kaki (lebih kurang 75% daripada semua serangan pertama). Ibu jari kaki akan menjadi merah, panas, bengkak dan tersangat sakit.
  2. Serangan selalunya berlaku secara tiba-tiba, kerap kali semalaman.
  3. Sendi yang diserang menjadi bisa sehinggakan geseran dengan selimut pun begitu menyeksakan.
  4. Sakit mungkin berlarutan berhari-hari, atau sekurang-kurangnya 1-2 minggu untuk reda jika tidak dirawat.
  5. Sakit mungkin menyerang kembali selepas berminggu atau bulan.

    BACA JUGA : 6 Makanan yang Baik Untuk Penghidap Sakit Gout
  6. Gout boleh menyerang sendi-sendi lain seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari.
  7. Benjolan akan timbul dekat sendi serta cuping telinga yang disebabkan oleh timbunan asid urid yang mungkin kelihatan seperti kapur
  8. Pengumuhan air kencing yang lebih banyak dan kerap.
  9. penyakit gout ini juga boleh berlaku dalam keadaan tiba- tiba dan tanpa mempunyai sebab yang ketara. Tetapi dalam keadaan tertentu juga, serangan penyakit gout juga boleh berlaku iaitu kekurangan air dalam tubuh bila makan secara berlebihan, minum air beralkohol,kecederaan pada sendi dan juga selepas pembedahan.
  10. bila tengah malam iaitu pesakit merasa sejuk seperti disiram air sejuk di tempat sakit dan ini akan menyebabkan mereka mengigil dan demam dan ini mungkin akan berlaku seminggu dua minggu dan kemudiannya akan berhenti secara sendirinya rasa sakit.
Jika anda mengalami salah satu atau beberapa tanda tanda gout diatas, anda boleh dapatkan pemeriksaan lanjut di klinik atau hospital. Jika anda disahkan mendapat penyakit gout, ubati segera dengan perubatan moden atau penawar gout berasaskan herba
sumber

Segmen Bersama Amirah Azman & Sponsor

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

http://eira-shamiera.blogspot.my/2016/05/segmen-bersama-amirah-azman-dan-sponsor.html
 ( CLICK banner untuk Join sekali )
TAMAT : 31/05/2016
UMUM PEMENANG : 01/06/2016

#Ananasgoodmood Shawls Giveaway

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

Info Malaysia ep 1 : Bunga Pakma ( Rafflesia Pricei )

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



  • Bunga Pakma ( Rafflesia Pricei ) yang terdapat di hutan dara Tambunan, Sabah adalah bunga yang paling besar di negara kita dan di dunia. 
  • Bunga ini juga boleh dijumpai di Sarawak, Kalimantan, Sumatera, dan sedikit di Semenanjung Malaysia. 
  • Bunga ini boleh mengembang sehingga sebesar 1 meter dan beratnya boleh mencapai 6.8 kilogram. 
  • Bungai ini mula-mula ditemui oleh Sir Stamford Raffles dan Dr. Joseph Arnold pada tahun 1818.


Program 'Info Malaysia' ini dibawakan oleh Sharkburn Malaysia 'Kempis Dalam Masa 4 Hari' bertujuan untuk menggalakkan pengunjung blog ini untuk mengetahui beberapa info menarik tentang negara ini.

Butik Avon Online di ZALORA

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
Ditubuhkan sejak tahun 1886 lagi, Avon merupakan syarikat gergasi yang menghasilkan pelbagai produk khusus untuk wanita yang merangkumi rangkaian produk kosmetik, set penjagaan diri, set wangian dan mandian, aksesori wanita dan barangan keperluan yang lain. Jenama yang berasal dari Amerika Syarikat ini melakar kejayaan yang amat membanggakan dan telah berkembang keseluruh dunia dengan membawakan barisan produk yang berkualiti. Dengan berbekalkan pengalaman selama 125 tahun dalam industri kosmetik, jenama ini terus maju kehadapan dengan lebih banyak keluaran produk-produk yang terbaru.


Jenama yang sentiasa menjadi pilihan ramai wanita di Malaysia ini menawarkan aneka produk khusus wanita yang ditawarkan dengan harga yang amat berpatutan. Oleh itu, tidak hairanlah jika anda boleh menemui ribuan ejen Avon di seluruh Malaysia dan tidak dilupakan juga stokis-stokis Avon yang berhampiran dengan kawasan anda. 

Bukan khusus untuk wanita sahaja, Avon kini turut membawakan rangkaian produk penjagaan dan set wangian untuk lelaki. Untuk memudahkan lagi proses pembelian anda bersama jenama ini, produk Avon kini turut boleh dibeli dengan pantas di butik Avon online. Di mana lagi kalau bukan di portal online popular – ZALORA Malaysia. Di ZALORA, anda berpeluang menikmati perkhidmatan penghantaran percuma terus ke rumah anda atas pembelian produk bernilai RM 75 dan keatas.

Jangan lepaskan peluang ini!

Wedding Anniversary Giveaway By Alia

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

kali ni makjem nak buat satu GA sempena Wedding Anniversary mak jem yang ke 4

kali ni kepada hampa yang bertuah, 

AKAN DAPAT:







PURSE PERFUME ORIGINAL PERFUME YA



ATAU


COVO LIP MATTE YANG SUPER BEST!!!


SYARAT-SYARAT:

SYARAT PENYERTAAN

1) Mestilah follow blog ini telebih dulu

2) Follow Instagram @aliafarhan 
3) Like PAGE VANILLA FREAK

4) Follow Instagram @gilaperfume_gilamakeup
cari gambar ini dan tag 3 rakan anda



5) Buat 1 entry bertajuk 'Wedding Anniversary Giveaway By Alia'

6) Dalam entry tu, copy semua info dalam entry ini

7) Tinggalkan link penyertaan pada comment entry ini


TARIKH AKHIR 31 MAY INI....


6 Makanan yang Baik Untuk Penghidap Sakit Gout

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Antara perkara penting dalam pemakanan untuk sakit gout ialah banyakkan memakan makanan bersifat alkali. Antaranya adalah:
1. Buah dan sayur: kerap makan lobak putih, daun saderi/sup, atau buah ceri (dos rawatan gout:  25 biji sehari), atau cuka epal 1 sudu besar selang sehari. Cuka epal dan buah ceri adalah rawatan yang berkesan untuk penyakit gout.
Juga boleh  amalkan Alfalfa kerana ia tinggi dengan mineral dan nutrien lain yang boleh mengurangkan serum asid urik dalam darah. Daun pasli pula adalah diuretik yang hebat, ia membantu dalam meningkatkan jumlah air kencing yang seterusnya menggalakkan penyingkiran asid urik.
2.  Banyakkan minum air beralkali seperti air telaga, air bukit, air zam-zam, air bertapis, air bawah tanah.

6 Petua Sakit Gout yang Boleh Dicuba
3. Sumber protein : Ganti ayam daging dengan ayam kampung / organic kerana ayam kampong kurang bersifat asid berbanding ayam daging komersial. Walaubagaimanapun hadkan pengambilannya kerana ia juga termasuk makanan berasid. Elakkan daging lembu. Hadkan pengambilan susu kepada 1 pain sehari.
4. Ganti majerin, lelemak sayuran / shortening, krimer minyak sayuran,  dan minyak sayuran terhidrogen dengan mentega susu asli (Anchor, SCS), minyak sapi asli (QBB).
5. Ganti gula pasir putih dengan gula merah, gula molasses, madu asli, jaggery cane sugar (gula tebu asli), gula nipah, gula kabung, gula kelapa asli.
6.  Kurangkan makanan berminyak / bergoreng. Jika hendak menggoreng @ menumis, guna minyak zaitun extra virgin atau minyak karotino. Kurangkan penggunaan minyak masak bertapis/refined yang diproses secara kimia. Jangan guna minyak goreng lebih 3x recycle.

HADIS : Binasa Padahal Di Tengah-tengah Ada Orang Soleh

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



Zainab binti Jahys r.a bertanya pada Rasulullah s.a.w:

يَا رَسُولَ اللَّهِ أَفَنَهْلِكُ وَفِينَا الصَّالِحُونَ قَالَ نَعَمْ إِذَا كَثُرَ الْخُبْثُ

"Wahai Rasulullah, adakah kita juga akan  dibinasakan padahal di tengah-tengah kita masih ada orang-orang yang soleh? '

Rasulullah s.a.w menjawab:

"Ya, apabila telah banyak kejahatan (bermaharajalela)"

-HR BUKHARI-

6 Petua Sakit Gout yang Boleh Dicuba

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Apa itu penyakit gout ?
Penyakit Gout ialah salah satu bentuk artritis yang diakibatkan oleh pengumpulan hablur-hablur asid urik pada sendi-sendi. Penyakit ini terlalu menyakitkan dan dalam kebanyakan kes, hanya menjejaskan satu sendi (monoartritis), khususnya ibu jari kaki.
Istilah “gout” berasal daripada perkataan bahasa Latin, “gutta” yang bermakna ‘setitis’, disebabkan kepercayaan ketika itu bahawa gout diakibatkan oleh titis humor-humor yang mengerikan dan yang mungkin berkait dengan ketul-ketul mendapan urat.
Petua sakit gout
1) Rebus kulit kentang dengan air untuk menjadikannya ekstrak kulit kentang. Minum air rebusan itu @ ekstrak kulit kentang.
2) Ambil anak pokok durian beserta akarnya sekali. Kemudian rebuskannya (buat sup) bersama dengan kaki ayam (bukan ayam kampung). Sup itu diminum dan kaki ayam itu dimakan. Cara tradisional ini adalah antara cara yang paling berkesan dalam merawat penyakit gout.

8 Perkara Mengenai Bersenam Yang Anda Perlu Tahu
3) Ambil sekeping kaktus dan kupas kulitnya. Bungkus isi kaktus yang diperolehi dengan daun pisang lalu dipanaskan atas api sederhana besar selama lima minit. Sejukkan sedikit dan tampalkan pada bahagian yang sakit. Amalkan setiap hari.
4) betik muda dan green tea.Apa yang perlu dilakukan ialah betik muda itu di potong 2 menjadi seperti gelas.Isi di dalam betik itu di keluarkan.Kemudian ambik green tea dan rendamkan di dalam betik tersebut sehingga kembang.
Apabila merendam green tea itu di dalam 1 bahagian betik dan yang sebahagian lagi di gunakan sebagai penutup.Amalkan meminum air green tea tersebut sekerap mungkin sehingga khasiat teh tersebut hilang dan sakit semakin kurang.Sentiasa menukar teh tersebut apabila hilang warnanya.Green tea boleh di dapati di kedai herba.
5) mengambil sekitar 20biji buah ceri setiap hari. Jika tidak dapat ceri yang fresh anda bolehlah mengambilnya yang didalam tin atau jus ceri atau ceri yang telah dibekukan.
Sebagai pilihan lain anda boleh juga mengambil buah strawberry, blackcurrants (anggur hitam), cranberries dan raspberries yang memberikan efek yang hampir sama namun perlu diambila pada kadar yang lebih berbanding ceri biasa.
6) mengambil pil minyak ikan setiap hari. Minyak ikan mengandungi anti radang yang baik untuk kesakitan sendi. Dos yang di cadangkan ialah 6000mg setiap hari dan perlu diingatkan bahawa ia mestilah minyak ikan (fish oil) bukan minyak hati ikan (fish liver).

HADIS : Pergunakanlah Waktu Sihatmu Sebelum Sakitmu

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



"وكَانَ ابْنُ عُمَرَ يَقُولُ إِذَا أَمْسَيْتَ فَلَا تَنْتَظِرْ الصَّبَاحَ وَإِذَا أَصْبَحْتَ فَلَا تَنْتَظِرْ الْمَسَاءَ وَخُذْ مِنْ صِحَّتِكَ لِمَرَضِكَ وَمِنْ حَيَاتِكَ لِمَوْتِكَ"

Ibnu Umar berkata:

"Bila kamu berada di petang hari, maka janganlah kamu menunggu datangnya waktu pagi, dan bila kamu berada di pagi hari, maka janganlah menunggu waktu petang. Pergunakanlah waktu sehatmu sebelum sakitmu, dan hidupmu sebelum matimu."

-HR BUKHARI-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png