Mencari Bilik Sewa ?

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



Haa.. hari ni nak kasi review satu Laman Web Perkhidmatan Cari Bilik Sewa.. Yup, bilik sewa... Laman web yang baru sahaja dilancarkan pada Oktober tahun lepas ini nampaknya semakin mendapat perhatian masyarakat umum tanpa mengira bangsa.. Hidup.my kini menjadi antara satu alat yang penting kepada para pelajar mahupun eksekutif yang ingin bekerja/belajar disekitar Lembah Klang khususnya untuk mencari tempat tinggal yang selesa dan sesuai untuk mereka.

        Tujuan laman web ini ditubuhkan adalah untuk membantu lebih ramai pengguna diluar sana untuk mencari bilik untuk disewa khususnya di Lembah Klang dan sekitarnya. Trend sedia ada untuk mencari bilik sewa adalah kebanyakkannya di laman sosial seperti Facebook atau pun di Mudah.my. Namun begitu kedua-duanya bukanlah laman web khusus untuk pencarian bilik sewa. 

Benar, memang ada laman web untuk pencarian bilik sewa namun kami merasakan bahawa banyak improvasi yang boleh dilakukan seperti ;
  • Map Function 
  • Price range
  • Find a housemate - Contact users
Ciri yang paling istimewa adalah bagi kami "Find a housemate". Di sini pengguna boleh mencari housemate atau pun Tuan punya bilik sewa/rumah sewa boleh mencari potential tenant dan juga sebaliknya. Di sini ada dua option 
  • People looking for a room
  • People looking for a tenant
Jadi ini boleh membantu mereka diluar sana yang mungkin selalu mencari housemate untuk penuhkan bilik/rumah sewa mereka dan bukan itu sahaja, ianya berguna untuk kedua-dua, penyewa dan tuan rumah.

Hidup.my adalah suatu improvasi dari sebuah laman web yang sering digunakan ramai dan ianya juga alah percuma. Untuk tambahan lagi, kami tahu bahawa majoriti pengguna di Malaysia adalah pengguna mobile. Kami telah pastikan bahawa ianya mobile-friendly tanpa pengguna perlu muat turun sebarang aplikasi. Kami tidak menolak kebarangkalian untuk membuat aplikasi tetapi ianya lebih mudah jika pengguna tidak perlu download sebarang aplikasi sekiranya ia pada awal sudah pun mobile-friendly

Secara jujurnya, kami tidak ada golongan/kumpulan fokus kerana melibatkan semua - penyewa dan Tuan rumah. Ini bermaksud jurang umur yang berbeza-beza. Namun begitu, boleh kami katakan bahawa kami memang hendak bantu mereka yang di golongan pertengahan dan kebawah atau pun "middle income" dan "low income" group khususnya Pelajar dan Eksekutif muda yang baru memulakan pekerjaan di kota raya. Oleh kerana itu Price Range pun kami letak maksimum RM2,000 dan itu pun sudah sangat mahal bagi sebuah bilik. Dengan harapan, lebih mudah orang mencari bilik sewa kerana kami tahu bahawa 2016 dan seterusnya akan menjadi lebih sukar bagi golongan ini jika tidak dapat menguruskan kewangan dengan baik - dan menyewa bilik adalah salah satu cara untuk mengurus kewangan dengan baik.

Walaupun tiada iklan di Televisyen, perkhidmatan yang ditawarkan oleh Hidup.my tetap mendapat pujian yang positif diantara penggunanya kerana perkhidmatan yang disediakan adalah sangat mesra pengguna serta mudah.

So, anyone? cari bilik sewa? buat apa susah susah search kat fb, apa kata korang bukak je Hidup.my.. Mudah Pantas Terbaik


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png