Segmen Blogwalking + Bloglist #3

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

( https://1.bp.blogspot.com/-kmFlBN0fSk0/VuLagarf9OI/AAAAAAAAA5o/_RTam2maZHc76aWve6K59Bo-7keQHXe3A/s320/IMG_20160110_221755.jpg )


Hari nak anjurkan segmen ni sekaligus untuk blogwalking ngan bloglist untuk bulan april nanti.. hope mendapat sambutan.. ^^

nak join? ikut je langkah simple dimple dibawah okey? :D

  1. Follow blog Shawal
  2. Like fanpage kalau sudi lah || 
  3. Add google+ : +Mohd Noor Shawal
  4. Buat entry tajuk "Segmen Blogwalking + Bloglist #3"
  5. letak banner diatas dan backlinkkan ke blog ni atau copy paste je kod di bawah
  6. Dah siap, publish then komen link penyertaan di entri ni.. Done..

Tamat: 29 March 2016

Senarai Peserta
*On-going* Segmen Blogwalking + Bloglist #3 *On-going*
*past* Segmen Blogwalking + Bloglist #2 *past*
*past* Segmen Blogwalking + Bloglist #1 *past*

Abam Kie's First Giveaway

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Sila klik banner di atas jika mahu join

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Bersyukur kepada Allah kerana Abam Kie berjaya menganjurkan giveaway buat julung kalinya. Jutaan terima kasih kepada barisan rakan blogger yang sudi menaja giveaway ini.

Berikut adalah senarai hadiah yang bakal menanti para pemenang bertuah:

1. Top up RM10 X 1 pemenang oleh PeRdU cINta
2. Hijab pin dan Viscose Printed Wide Shawl X 1 pemenang oleh Aksara Biru
3. Top up RM10 X 1 pemenang oleh Najwa Zahid
4. Top up RM10 X 1 pemenang oleh Ayuni Rafilah
5. RM10 tunai X 2 pemenang oleh Julia Jamaludin
6. RM10 tunai X 2 pemenang oleh Mommy Irra
7. Top up RM5 X 2 pemenang oleh Ina Zalina
8. Top up RM20 X 1 pemenang oleh Miss Fifi
9. Top up RM5 X 2 pemenang oleh Cik Nor
10. Buku resepi X 2 pemenang oleh Abam Kie

Kawan2 nak join? Ikut je langkah2 di bawah ini satu-persatu:

1. Follow blog Abam Kie dan penaja2 berikut. Ini wajib dipatuhi, OK?


2. Add Google+ berikut jika anda ada profil Google+. Kira macam sunat la...

https://plus.google.com/117034001954441190127
https://plus.google.com/114654336399855954680
https://plus.google.com/115462385884702570492
https://www.google.com/+AyuniRafilah
https://plus.google.com/103791964943177272009
http://google.com/+irrayyandotcom
https://plus.google.com/u/0/103153723284562892818
https://plus.google.com/105160168417987334249
https://www.google.com/+AbeKie

3. Letakkan link www.irrayyan.com di dalam bloglist anda sehingga tamat giveway ini.

4. Buat entri bertajuk "Abam Kie's First Giveaway"

5. Letak banner di atas di dalam entri GA anda dan backlinkkan ke blog ini. Atau kalau nak lebih mudah cuma copy and paste html code di bawah ini.

6. Publish your entry and leave your GA link in the comment form below.

7. Done!

P.S. Syarat2 tu nampak macam banyak tapi sila buat sikit2. Lama2 siap la tu. Terima kasih diatas kesabaran anda.......

(jemput join segmen Shawal juga ^^)

Segmen: Auto-Blogger Malaysia

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

(jemput join segmen Shawal juga ^^)

5 Punca Penyakit Buasir

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Apabila kita sendiri atau orang terdekat kita mengalami buasir, kita pasti tertanya-tanya apakah punca penyakit buasir yang sebenarnya. Baiklah, antara beberapa faktor yang boleh menyebabkan seseorang boleh mendapat masalah buasir ialah:
  • Tekanan (pressure)
Saluran darah venus di bahagian anus dan rektum adalah sangat sensitif terhadap tekanan. Pertambahan tekanan ini boleh menyebabkan buasir. Sebenarnya buasir hanya berlaku pada manusia sahaja kerana manusia secara azalinya berdiri di atas dua kaki. Ini memberikan tekanan kepada saluran venus di kawasan dubur sebanyak tiga kali ganda berbanding apa yang dialami oleh binatang-binatang lain yang berjalan menggunakan empat kaki.
Di samping itu, tekanan di dalam perut yang menyebabkan pertambahan tekanan di bahagian dubur juga adalah faktor utama berlakunya buasir.
  • Duduk atau berdiri dalam jangka masa yang terlalu lama
Orang yang selalunya terpaksa duduk atau berdiri dengan lama lebih berkemungkinan untuk mendapat penyakit ini. Berdiri akan menyebabkan berlakunya peningkatan dalam tekanan, menyebabkan saluran venus membengkak atau terkeluar.
  • Najis yang besar dan kering memerlukan teranan yang kuat untuk membuangnya. Ini menyebabkan berlakunya peningkatan tekanan pada saluran venus di bahagian dubur, menyebabkannya membengkak dan menjadi buasir. Sekiranya ada buasir dalaman pada masa tersebut, ia mungkin akan ditolak keluar.
  • Berat badan berlebihan
Berat badan berlebihan memberikan tekanan yang lebih kepada saluran venus.
  • Mengandung
Mengandung adalah penyebab utama buasir kepada wanita muda. Ia berlaku bila adanya tekanan yang meningkat disebabkan oleh rahim yang membesar. Di samping itu, bekalan darah wanita yang mengandung sememangnya meningkat lebih daripada biasa. Ini dengan sendirinya memberikan sedikit tekanan kepada saluran venus. Hormon yang hadir semasa wanita mengandung pula menyebabkan otot-otot menjadi lebih “relax”, dan ini memburukkan lagi keadaan. Ditambah pula dengan fakta bahawa proses mengandung itu sendiri selalunya menyebabkan berlakunya sembelit. Wanita yang mengandung perlu meminum air yang banyak untuk membantu mengurangkan masalah ini.
Sumber: www.anispharmacy.com

HADIS : Meninggal Ketika Tidur

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



عَنْ الْبَرَاءِ بْنِ عَازِبٍ قَالَ قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا أَتَيْتَ مَضْجَعَكَ فَتَوَضَّأْ وُضُوءَكَ لِلصَّلَاةِ ثُمَّ اضْطَجِعْ عَلَى شِقِّكَ الْأَيْمَنِ ثُمَّ قُلْ اللَّهُمَّ أَسْلَمْتُ وَجْهِي إِلَيْكَ وَفَوَّضْتُ أَمْرِي إِلَيْكَ وَأَلْجَأْتُ ظَهْرِي إِلَيْكَ رَغْبَةً وَرَهْبَةً إِلَيْكَ لَا مَلْجَأَ وَلَا مَنْجَا مِنْكَ إِلَّا إِلَيْكَ اللَّهُمَّ آمَنْتُ بِكِتَابِكَ الَّذِي أَنْزَلْتَ وَبِنَبِيِّكَ الَّذِي أَرْسَلْتَ فَإِنْ مُتَّ مِنْ لَيْلَتِكَ فَأَنْتَ عَلَى الْفِطْرَةِ وَاجْعَلْهُنَّ آخِرَ مَا تَتَكَلَّمُ بِهِ

Daripada Al-Bara' bin 'Azib, beliau berkata, Nabi s.a.w bersabda:

"Jika kamu mendatangi tempat tidurmu maka berwudhuklah seperti wudhukmu untuk solat, lalu baringlah pada sisi kanan badanmu dan ucapkanlah doa (yang bermaksud):

"Ya Allah, aku pasrahkan wajahku kepada-Mu, aku serahkan urusanku kepada-Mu, aku sandarkan punggungku kepada-Mu (tawakkal seluruhnya kepada Allah s.w.t) dengan perasaan senang dan takut kepada-Mu. Tidak ada tempat berlindung dan menyelamatkan diri daripada siksa-Mu melainkan kepada-Mu. Ya Allah, aku beriman kepada kitab-Mu yang Engkau turunkan dan kepada Nabi-Mu yang Engkau utus".

Maka jika kamu meninggal pada malam itu, maka kamu mati dalam keadaan fitrah dan jadikanlah doa ini sebagai kalimat terakhir yang kamu ucapkan"

-HR BUKHARI~

THE MEN : The Right Hairstyle For Your Face Shape

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Just because a haircut looks good on your friend or on a celebrity doesn’t mean it will necessarily look as good on you!

The first step is to determine your face shape. While your hair stylist can help you determine face shape and create a hairstyle that compliments your shape and features, do look at yourself in the mirror and use the guidelines below to help you determine it on your own so you can have some ideas when talking to your hairstylist. The diagram below illustrates the 7 common shapes and most people will fall into one of the shapes (Tip: sometimes it helps to ask a friend to give you an objective assessment. You know how sometimes we can be blinded by our own judgement)
An Oval Face:
Slightly wider at the forehead, and features a rounded chins, lightly rounded jaw, no unusual characteristics (e.g. large mouth, nose or eyes), face shape resembles the shape of an egg.
The oval face is considered to be the ideal face shape, in that just about every style looks good on an oval face. That said, attention should be paid to other prominent features such as the nose and position of the eyes and ears. If you fall into the Oval category, consider yourself lucky as almost any style will look good on you.
Actors with oval face shapes include Jude Law and TOP from Big Bang.
 
A Round Face:
The round face is shorter than the oval, with forehead, cheek bones, and jaw all of similar width.
The key here is to provide balance. Stay away from full or round hairstyles as they will make the face appear more round. Keep the sides leaner and style the hair a bit higher at the top and front to provide balance. An off-center part or some waves at eye level will help minimize roundness.  Very short styles that follow the curve of the head (such as a butch, burr, or a short crew cut) will emphasize roundness and should be avoided.
Examples of a male celebrities with a round faces are Elijah Wood and Kim Bum
 
A Square Face:
The square face has an angular squarish jawbone and chin, almost as wide as long, straight sides, jaw and cheekbones the same width.
Similar to the round face, keep the sides leaner and short to slenderize the face. , while the hair on top of the head should be reasonably full, possibly with short bangs that blend at the temples. A textured style with layers can look good on a square face. Keep the hair clean around the ears and make sure the style mirrors the square shape of the face – this will help make the square face shape pop.
Think of Andy Lau and David Beckham
 

A Long Face:
Characterized by face longer than it is wide, often rounded jawline, cheekbones and jaw the same width.
A style which is longer on the sides and short on top will make the face appear less long and provide better balance. Go with a cut that has some layers and is worn so the front hairline is disguised. A neatly groomed beard can help provide additional balance. Don’t allow the facial hair to become too long as this will lengthen the face. Glasses can also provide balance by dividing the face and drawing attention away from the length of the face.
Eminem and  Godfrey Gao are celebrities with long face.

 

A Triangular Face:
A wide cheekbones and forehead, pointed chin.
To balance out a triangular face shape, choose a style that will narrow your forehead area and add the illusion of width to the chin. An offset part with bangs swept to the side and a beard can help accomplish this.
Rain and Ryan Gosling have good examples of triangular shaped faces.

 

A Diamond Face:
Cheekbones are widest part of the face, forehead and jawline are narrow, long pointed jawline.
For the diamond face shape, the goal is to minimize wider cheekbones and balance out a narrow chin and forehead. To do this, opt for a style with bangs to minimize the forehead. Longer shag hairstyles also work well for the diamond face.
Famous guys with diamond shaped faces include Dane Cook and Taecyeon from 2PM.

 
Heart-shaped Face:
The heart-shaped face is widest across the cheek bones and the eyes, with a broad forehead. The shape narrows at the jawline and comes to a pointed chin.
Most styles will look good on the heart-shaped face, though fullness on the sides of the head should be avoided, as that is the broadest point of the face.
Celebrities examples: Won Bin and Gong Yoo
 
While most people fall into one of the shape categories above, others will need a bit more tweaking. Here are a few simple guidelines:

o    If you’re wider at the bottom (pear shaped), wear hair fuller at the temples to provide balance to the thinnier top.
o  If you’re wider at the cheeks (diamond shape), go with leaner style — one that is more narrow at the cheeks — and add some fullness at the crown if needed.
o  If you have a pointed chin, bangs swept to the side just above the brow can take the focus off the chin. A neatly trimmed beard can also provide balance.

Of course, these are only guidelines. In addition to face shape, there are other factors such as your height, size and position of the ears and nose, and the size of the forehead for maintaining a great looking hairstyle. We will leave that for the next article. Ciao!


Source from His Style Diary


Read English ep 6 : What You Get When You Choose 'FIT''

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Program 'Read English' dengan Perfume Al-Rehab bertujuan untuk menggalakkan pengunjung blog ini untuk membaca teks dalam Bahasa Inggeris sekurang-kurangnya seminggu sekali..

Jadi tunggu apa lagi? Let's Read !



What's so 'phat' about being fit? That depends on what you think is important. If living a long, healthy and happy life is important to you, then you should work towards being fit. If health and happiness aren't important to you, well, you're trying way too hard to be cool. It's all about making good choices, and here's what you get when you choose 'fit'. Being fit...
  • keeps weight under control.
  • boosts your energy level.
  • improves your self-image.
  • increases muscle strength.
  • releases tension.
  • allows you to sleep better.
  • fuels fun with friends and family.

<Ep 5                                                       Full Episode                                                        Ep 7>

BG-2 ERNA: Bloglist-walking April-Mei 2016

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

THE MEN : Top 10 Best Men's Wallet Design

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه



The wallet is the dude purse. We don’t carry bags, we just fold all our belongings into a 3” x 4” rectangle then sit on it all day. But that doesn’t mean you have to go with something boring. Lose the velcro jawns and the boring-ass tan trifold your dad gave you for your fifth birthday, and take a peek at these dopest cash-carrying solutions. From classic to downright unusual, there’s a little something for everyone here.

Your choice of wallet says a lot about you — put your money where your money is.

Top 10 Best Wallet Design For Men by Mohd Noor Shawal's Blog ^^v
  1. Brown Futuristic Z Wallet

    RM369 at Zalora Malaysia 
  2. Bogesi Premium PU Leather Long Wallet


    RM35 at Lazada Malaysia 
  3. Canvas Man with a Wallet

    RM184 at Ensogo Malaysia 
  4. Man's Saffiano Wallet


    RM59.20 at Qoo10 Malaysia 
  5. GE Money Clips Men Wallet



    RM27.30 at Lazada Malaysia 
  6. Ssamzie Man Wallet


    RM59.20 at Qoo10 Malaysia 
  7. Swiss Polo Wallet


    RM52.72 at Zalora Malaysia 
  8. Pabojoe Men's Clutch Wallet



    RM179 at Lazada Malaysia 
  9. Crocodile Leather Man Long Wallet


    RM147 at 
    Ensogo Malaysia 
  10. Men's Pu Leather Bifold Wallet Metal Decoration



    RM26 at Lazada Malaysia 
So guys.. Which one is the most attractive one? For me, no 3, 4 and 8 !! Huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png