Tips Blogging Kepada Newbie

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Sambil dengar lagu Gfriend - 'Rough' aku menaip entri ni.. hehehehe.. kk first of all aku nak minta maaf atas penggunaan 'aku' kepada yg lebih tua.. just nak lebih selesa untuk menaip.. hehehe..

aku wat entri ni khas untuk kawan kawan blogger yang baru masuk dunia blogging ni.. aku xsure entri  ni dpt membantu korang atau tak, however aku try the best k! kalau ada pape keliru lagi ke apa ke just komen jer..

Lets go!
  1. Rajinkan diri join segmen atau GA

    haa part ni xsusah pun wei.. kau join je mana mana GA yang dianjurkan oleh mana-mana blogger.. kalau ada syarat suh follow blog tu follow blog ni ke, ikut je ar.. biasa part ni kita panggil blog sponsor.. kau dah follow blog sponsor semua tu tinggalkanlah jejak kau sekali kat mana mana entri blog sponsor tu k.. dah join GA/segmen jangan buat tak tahu je.. rajin rajinkan lah diri untuk blogwalking blog peserta lain jugak.. Ok aku rasa ada yang xpaham konsep 'blogwalking' ni kan? baca di penerangan poin 2
  2. Blogwalking

    Ok blogwalking ni ada ada macam macam definisi ikut pada berlainan blogger berlainan pendapat tentang blogwalking.. sini aku nak share apa itu blogwalking bagi aku...

    Blogwalking adalah lima langkah berikut:

    a) Kau bukak blog orang lain
    b) Kau cepat cepat cari widget follow atau lebih dikenali sebagai "Join This Site", kau jangan tunggu lama, cepat cepat klik and follow!
    c) Kau tinggalkan 'jejak' kau yang kau dah singgah and follow blog tersebut (jejak akan diterangkan di poin 3)
    d) Kalau rajin, bacalah entri yang diorang update tu.. Kalau rajin gila, komen lah sikit..
    e) Tutup blog tadi sebab keje kau dah settle then proceed ke blog seterusnya..

    Tu je maksud blogwalking (bagi aku lah) .. btw, mesti ramai yang rasa pelik kan.. cam ne nak blogwalking kalau xthu nak blogwalking ke blog sapa kan? nanti aku terangkan kat poin 4

  3. Macam mana nak tinggalkan 'jejak' ?

    Senang je.. bagi aku, kau ada dua je pilihan nak tinggalkan jejak kat sesebuah blog tu.. sama ada tinggalkan komen di mana mana entri atau tinggalkan mesej kau kat shoutbox/cbox diorang..

    Ayat paling simple untuk tinggalkan jejak?

    " saya datang singgah & follow blog ni.. Jemput singgah & follow blog saya pula , LINK BLOG KAU . "

    jangan lupa setiap kali kau tinggalkan jejak, kau letak link blog kau sekali.. kalau kau just komen, baik tak yah komen lagi bagus.. --'

  4. Mana nak dapat list blogwalking?

    ada beberapa cara seperti dibawah

    a) join GA/segmen blogger lain then bukak senarai peserta yang join GA/segmen tersebut, then kau rajin rajin lah klik satu demi satu blog then follow and JANGAN LUPA TINGGALKAN JEJAK!
    b) Join group blogger fb (nanti aku senaraikan di poin 5) then kau usha usha lah blogger yang dalam tu ada update terkini apa apa, then terus blogwalking ke blog diorang k..
    c) Usha bloglist blog orang lain.. Time kau tengah jejalan kat mana mana blog, kau akan perasan kat sidebar diorang ada bloglist, haa.. ni lah opportunity kau, jangan buang masa, just open in new tab je semua bloglist tu.. cuba kau bayangkan kau bukak blog A, then blog A ada bloglist, dalam bloglist blog A, ada M, N, O, P, and Q.. kau bukak je semua link M N O P Q tu.. then bila kau bukak blog M kau perasan dia ada wat bloglist jugak, tunggu apa lagi bukak lah lagi... nampak tak? dari satu blog boleh dapat 5 blog, dari 5 blog kau boleh blogwalking ke lagi 25 blog..

    aku harap korang paham lah, sebab aku xreti nak terangkan cam ne lagi huhu.. sorry :(
  5. Join group blogger fb

    bukak 20 link dibawah and join semua grup ni okey? kau xjoin, kau rugi.. :p sebenarnya banyak lagi, aku sempat senaraikan 20 je.. memang banyak, bukan susah pun, klik then join je pun.. :)

    a) grup 1
    b) grup 2
    c) grup 3
    d) grup 4
    e) grup 5
    f) grup 6
    g) grup 7
    h) grup 8
    i) grup 9
    j) grup 10
    k) grup 11
    l) grup 12
    m) grup 13
    n) grup 14
    o) grup 15
    p) grup 16
    q) grup 17
    r) grup 18
    s) grup 19
    t) grup 20
Alhamdulillah akhirnya dapat pun siapkan entri ni.. harap dapatlah membantu kepada newbie semua.. kat atas ni basic je kot.. nanti ada masa shawal bagi lagi tips ok? Tq semua! and sorry sekali lagi atas penggunaan 'aku' kepada yang lebih tua..

4 comments:

fazrol iqbal said...

Tipa yang sangat berguna Abg Shawal Daebak. :)

Mashumashmello said...

Thank you beb bg a few tips for newbies :)

Munirah Mustafar said...

terima kasih atas perkongsian

jemput singgah di Blog kita tau, kita ada buat GA...
jangan lupe join, support & tolong sebarkan (^_^)

Mohd Noor Shawal said...

@fazrol iqbal Alhamdulillah.. Semoga bermanfaat.. :)

@Mashumashmellowelcome beb.. hahaha ^^

@Munirah Mustafar sama sama ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png