Segmen Blogwalking + Bloglist #2

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



( https://4.bp.blogspot.com/-1Ac5tse0AXw/Vp7ZtWad7QI/AAAAAAAAAq0/V57O7fc-Ebg/s200/IMG_20151222_021154.jpg )

K guys.. Hari ni nak anjurkan segmen ni, harap dapat sambutan ar.. In Shaa Allah..^^


  1. Follow blog Shawal.. (follow lah...please.. ^_^v)
  2. Like fanpage kalau sudi :p || 
  3. Add google+ kat sidebar 
  4. Buat satu entry khas bertajuk Segmen Blogwalking + Bloglist #2
  5. Copy paste kod html di bawah yo..



    1. Credit to: www.mialiana.com

  6. kalau korang dah copy & paste then publish lah! ^^
  7. dah publish then tinggalkan link entry korang kat komen entry ni..  
senang je kan? jemputlah join ye.. ^^

Saguhati kepada yang bertuah:

10 blog bertuah dimasukkan ke dalam bloglist blog shawal mulai 1 - 29 February 2016.
Blogwalking sama sama hehehe

Tarikh Tamat : 31/1/2016 Jam 6 Petang

>>>SENARAI PESERTA<<<

JUST FOR FUN : Rusia & Amerika

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Dua orang lelaki, seorang dari Rusia, seorang dari Amerika sedang berdebat tentang kebebasan bersuara di negara masing-masing. 
Sam : Di negara saya, orang bebas menuntut, memaki-maki, bahkan pada presiden sekalipun. 
Stoikov : Saya kira bukan hanya di negara anda sahaja yang ada kebebasan. Di Rusia, orang juga bebas memaki-maki presiden Amerika.

SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST FEB - MAC 2016

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


(klik banner kalau nak join)

Hanis Masturina mencari Bloglist ! #2

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


(klik banner kalau nak join)

Energy Booster Untuk Lelaki

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Super King One MB bukan lah untuk mereka yang bermain gym sahaja, tetapi ia sesuai untuk semua golongan lelaki yang memerlukan tenaga luar biasa.

Super king membekalkan tenaga yang amat luar biasa hanya dengan pengambilan sehari dua kapsul. Usah risau dan ragu-ragu dengan super king one MB ini kerana ia telah mendapat kelulusan dari pihak kementerian kesihatan malaysia dan 100% halal.

Jika anda ingin menjadi lelaki sejati, Super king one MB lah jawapannya.

RAHSIA OTOT NAIK DENGAN CEPAT
Ramuan 3 herba natural terhebat iaitu :
  1. Eurycoma Longifolia.
  2. Smilax Myosotiflora.
  3. Helminthostachys Zeylanica.
Meningkatkan hormon TESTOSTERONE Ke 400% dalam masa 1 MINGGU SAHAJA!!!.
NO TESTOSTERONE = NO ENERGY = NO MUSCLE
KEBAIKAN BILA TESTOSTERONE MENINGKAT :
  • Menjadikan anda sentiasa bertenaga untuk aktiviti sukan & bekerja
  • Mempercepatkan pembesaran otot
  • Meningkatkan nafsu & keinginan seks (Khasiat Eurycoma Longifolia).
  • Menghilangkan lemak di perut
Dengan kata lain, SUPER KING memberikan anda TENAGA, MEMBAKAR LEMAK & MEMPERCEPATKAN PEMBESARAN OTOT KETIKA WORKOUT
KELELAKIAN OPTIMUM
  • Membaik pulih tenaga batin.
  • Merawat mati pucuk.
  • Memastikan alat sulit keras & solid.
  • Tahan lama ketika beraksi (45minit).
  • Meningkatkan kualiti & kuantiti sperma.
  • Saiz alat sulit akan kelihatan berbeza (besar & panjang) jika diamalkan secara konsisten selama 3 bulan.
AKTIVITI SUKAN
  • Meningkatkan tenaga & stamina.
  • Membina ketahanan & fokus.
  • Meningkatkan sistesis protien untuk otot.
KESIHATAN
  • Mencegah diabetis & darah tinggi.
  • Mengawal paras gula dalam darah.
  • Mengurangkan kolestrol.
  • Membakar lemak.
  • Membaiki sistem peredaran darah.
  • Memperbaiki sistem imun.
  • Meningkatkan kesihatan kardiovaskular.



Harga setanding dengan kualiti hanya RM 180 percuma postage seluruh negara. Berminat boleh tinggalkan no whatsapp di ruangan komen di bawah atau whatsapp kami di 017 560 4611

SEGMEN : "JOM SOLAT

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


(klik banner kalau nak join)

5 Solat Sunat

  1. Solat Sunat Dhuha



    Rasulullah SAW  bersabda: 
     “Bahawasanya di syurga ada pintu yang dinamakan ‘Dhuha’. Maka apabila  tiba hari kiamat kelak, berserulah (malaikat) penyeru: “Manakah orang-orang yang telah mengamalkan solat Dhuha; Inilah pintu kamu, silakan masuk ke dalam syurga dengan Rahmat Allah.”   (HR At-Tabrani)


  2. Solat Sunat Witir



    Daripada Abu Hurairah, katanya,
     “Telah berpesan kepadaku temanku (RasulullahSallallahu Alaihi Wasallam) tiga pesanan: Puasa 3 hari setiap bulan, solat Dhuha 2 rakaat dan  solat Witir sebelum tidur.” (Riwayat Bukhari, Muslim dan Thabarani)


  3. Solat Sunat Taubat



    Rasulullah SAW. telah bersabda: “Sesiapa yang pernah melakukan perbuatan dosa, bersegeralah berwuduk kemudian dirikan solat dan mohonlah keampunan kepada Allah SWT., Allah pasti akan menerima permohonannya itu. Kemudian bacalah ayat ini:
    “Mereka yang pernah mengerjakan perbuatan dosa atau telah berbuat dosa terhadap dirinya sendiri lalu mereka bersegera mengingati Allah dengan memohon keampunan Ilahi terhadap dosa yang dilakukan itu. Siapakah yang akan mengampuni segala dosa, selain Allah? Kemudian itu mereka berasa insaf dan sedar serta tidak akan mengulangi perbuatan itu lagi, maka mereka akan diberi pahala dan ganjaran syurga yang di bawahnya mengalir sungai-sungai dan disitulah tempat mereka selamanya.”  (HR Abu Daud, Nasa’I, Ibnu Majah dan Baihaqi.)


  4. Solat Sunat Istikharah



    Rasulullah SAW bersabda:  “Di antara kebahagiaan anak Adam ialah Solat Istikharah (minta pilih) daripada Allah Taala dalam segala urusannya dan di antaranya kecelakaan anak Adam ialah meninggalkan solat Istikharah daripada Allah pada segala urusannya.”


  5. Solat Sunat Hajat



    Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang mempunyai hajat kepada Allah SWT atau kepada seorang manusia, maka hendaklah ia berwuduk dengan sebaik-baiknya kemudian dia bersolat dua raka’at.” (Riwayat At-Tarmizi)

HADIS : Nafkah

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Sabda Rasulullah s.a.w:

إِنَّكَ لَنْ تُنْفِقَ نَفَقَةً تَبْتَغِي بِهَا وَجْهَ اللَّهِ إِلَّا أُجِرْتَ عَلَيْهَا حَتَّى مَا تَجْعَلُ فِي فَمِ امْرَأَتِكَ

"Sesungguhnya tidaklah kamu menginfaqkan suatu nafkah dengan pengharapan untuk mendapatkan keredhaan Allah s.w.t, kecuali kamu akan diberi ganjaran/pahala termasuk sesuatu yang kamu suapkan ke mulut isterimu".

-HR BUKHARI-

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰

Birthday Giveaway by Finurz Creations 2016

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

PENGEDAR SHAKLEE SRI PETALING
(klik banner kalau nak join)

SEGMEN: BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


(klik banner kalau nak join)

Senarai Peserta Segmen Blogwalking + Bloglist #2

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


TAMAT

  1. http://fazroliqbal.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  2. http://bluechoralpearl.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  3. http://akhalilah.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  4. http://aienienka.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  5. http://darihatimissmulan.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  6. http://akukaudansesuatu.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  7. http://www.ayuinsyirah.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  8. http://greennyworldland.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  9. http://theonlygirl98.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  10. http://www.keladionline.com/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  11. http://nurnbla.blogspot.com/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  12. http://yangbaik.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  13. http://www.bajuwarnacoklat.com/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  14. http://akuainkausiapa.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  15. http://miracleofdreamhigh.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  16. http://jombercontest.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  17. http://misskitty12.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  18. http://fieyqadelova.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  19. http://mummysupplementshop.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  20. http://fififizahresepi.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  21. http://www.kisahpondokkecil.com/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  22. http://najwazahid94.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  23. http://alyasygsanda.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  24. http://umikasum.blogspot.com/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  25. http://munirahmustafar84.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  26. http://ainpunyeceritalah.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  27. http://huhahuhajerr.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  28. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  29. http://hanyadihatiku.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  30. http://www.mialiana.com/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  31. http://ohthrillers.blogspot.my/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  32. http://missanisnabilah.blogspot.com/2016/01/segmen-blogwalking-bloglist-2.html
  33. TAMAT

10 Negara Teratas Bagi Makanan Halal

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


10 Negara Teratas Bagi Makanan Halal:

1) MALAYSIA
2) PAKISTAN
3) UAE
4) AUSTRALIA
5) OMAN
6) BRAZIL
7) JORDAN
8) AZERBAIJAN
9) MESIR
10) QATAR

Sumber: State of Global Islamic Economy Report 2015

JUST FOR FUN : Australia

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Guru : Budin, di mana letak Australia ? 
Budin : Di sini, cikgu! ( sambil menunjuk peta ) 
Guru : Bagus! Sekarang Abu, siapa yang menemukan Australia? 
Agus : Abu, Cikgu!

Segmen Blogwalking By Nurnbla (January)

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


(klik banner kalau nak join)

TAG:
http://blognisalpunya.blogspot.com/
http://www.nurfuzie.com/

Penyakit Anemia

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Okay rasanya dah banyak dah ni shawal share pasal info kesihatan ni, kalau korang rasa kot kot terlepas ke apa boleh klik sini untuk tengok apa yang penah shawal share pasal info kesihatan ini.. Okay tanpa membuang masa hari ni shawal nak share tentang suatu penyakit yang boleh dikatakan antara yang popular dalam kalangan rakyat negara kita ni.. Namanya Penyakit Anemia..


Pengenalan

Anemia, perkataan yang berasal daripada bahasa Greek (Ἀναιμία) yang membawa pengertian "tiada darah", merujuk kepada kekurangan sel darah merah (RBC) dan/atau hemoglobin. Ini mengurangkan keupayaan darah untuk memindahkan oksigen ke tisu-tisu, dan mengakibatkan hipoksia; oleh sebab semua sel manusia bergantung kepada oksigen untuk hidup, tingkatan-tingkatan anemia yang berbeza-beza menimbulkan pelbagai masalah.Hemoglobin (protein yang membawa oksigen di dalam sel darah merah) harus hadir untuk memastikan pengoksigenan yang mencukupi bagi semua tisu dan organ badan.
Tiga kelas anemia yang utama termasuk:
  1. kehilangan darah akut (mendadak) yang berketerlaluan (genting seperti dalam kes pendarahan akibat kecelakaan, atau kronik (melalui kehilangan darah isi padu rendah dalam jangka masa lama);
  2. pemusnahan sel darah yang berterlaluan (hemolisis); dan
  3. pengeluaran/penghasilan sel darah merah yang kurang (hematopoiesis yang tidak berkesan).
Bagi wanita-wanita yang datang haid, kekurangan ferum dalam diet merupakan satu sebab yang umum untuk kekurangan pengeluaran sel darah merah.
Anemia merupakan gangguan darah yang paling biasa. Terdapat berbagai-bagai sebab yang mendasari anemia. Anemia boleh digolongkan melalui berbagai-bagai cara, berdasarkan morfologi atau bentuk sel darah merah, mekanisme etiologi, dan simptom klinikal yang boleh dikesan, antara lain.
Adanya dua pendekatan utama untuk mengelaskan anemia, iaitu pendekatan "kinetik" yang melibatkan penilaian pengeluaran, pemusnahan, dan kehilangan sel darah merah, serta pendekatan "morfologi" yang mengelaskan anemia mengikut saiz sel darah merah. Pendekatan morfologi mempergunakan satu ujian makmal yang murah dan mudah didapati (min isi padu korpuskel, MCV) sebagai titik permulaannya. Sebaliknya, menumpukan perhatian pada persoalan pengeluaran pada peringkat awal membenarkan seseorang doktor untuk mendedahkan kes-kes anemia yang diakibatkan oleh berbilang sebab dengan lebih cepat.


Simptom dan Tanda

Anemia sukar dikesan bagi kebanyakan orang, dan simptomnya kabur. Biasanya, perasaan lemah atau keletihan dilaporkan. Sesak nafas dilaporkan dalam kes teruk. Anemia amat teruk memerlukan tindakbalas pengimbal di mana output jantung meningkat dengan jelas, membawa kepada degupan laju (palpitation) dan berpeluh; kegagalan jantung boleh terjadi jika orang yang sudah berumur mengalaminya.
Kulit dan selaput mukosa yang pucat sahaja menjadi tanda utama bagi anemia di tahap berbahaya (severe anemia), dengan itu bukanlah merupakan tanda yang pasti.


Diagnosis

Satu-satu cara mengesan anemia adalah dengan ujian darah. Lazimnya, kiraan darah lengkap boleh dilaksanakan. Selain daripada melaporkan jumlah sel darah merah dan tahap hemoglobinpenganalisis automatik juga boleh mengukur saiz sel darah merah, yakni satu alat penting untuk membezakan sebab-sebabnya.
Kekadangnya, ujian lain diperlu untuk membezakan lagi sebab-sebab anemia. Ini dibincangkan bersama dengan diagnosis pembezaan (bawah). Doktor mungkin juga memutuskan membuat ujian darah penyaringan yang lain untuk menentukan sebab keletihan, tahap-tahap glukosakadar pemendapan eritrositferitin, ujian fungsi renal serta elektrolit mungkin menjadi sebahagian daripada kajian diagnosis intensif. Tanda-tanda yang senang dikenalpasti bagi pesakit anemia antaranya adalah:
  • Tanda-tanda pucat pada bibir dan sekeliling mulut, kuku, pelipat dan di bahagian dalam kelopak mata. 
  • Tidak bermaya, letih, dan lemah badan. 
  • Pendek nafas apabila melakukan senaman.
  • Pening, pitam disebabkan oleh kurangnya oksigen sampai ke otak. 
  • Angina pektoris iaitu suatu keadaan apabila berlaku kesakitan di dada yang diakibatkan oleh oksigen yang sampai ke jantung tidak mencukupi. 
  • Palpitasi, iaitu suatu keadaan apabila denyutan jantung menjadi cepat dan kuat secara luarbiasa.
  • Kurang selera makan dan kehilangan berat badan, sukar untuk berjalan; dan mental bercelaru yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B12. 
  • Penyakit demam kuning (jaundis) terjadi bagi kes anemia hemolitik .



Diagnosis Pembezaan

Anemia dikelaskan menurut saiz sel darah merah; ini sama ada dilakukan secara automatik atau melalui pemeriksaan mikroskop ke atas lumuran darah periferi (peripheral blood smear). Saiz ini digambarkan dalam min isipadu korpuskel
Sekiranya sel adalah lebih kecil berbanding normal (bawah 80 fl), anemia dikatakan sebagai mikrositik (microcytic); sekiranya ia bersaiz normal (80-100 fl), normositik (normocytic); dan sekiranya ia adalah lebih besar berbanding normal (lebih 100 fl), anemia ini dikelaskan sebagai makrositik (macrocytic). 
Ciri-ciri lain yang boleh dilihat pada lumuran periferi mungkin memberikan petunjuk untuk diagnosis yang lebih khusus; sebagai contoh, sel darah putih luar biasa mungkin menunjukkan punca dalam sum-sum tulang.


Anemia mikrositik


Kekurangan zat besi merupakan sebab paling kerap untuk anemia jenis ini berlaku. Namun anemia mikrositik juga boleh berlaku kerana penyakit-penyakit darah (hemoglobinopathies) lain seperti anemia sel sabit dan talasemia.
Anemia kerana kekurangan zat besi (ferum) berlaku apabila pengambilan zat besi dalam diet tidak mencukupi, atau penyerapannya tidak berlaku dengan sempurna. Zat besi merupakan elemen penting dalam hemoglobin. Hemoglobin adalah sejenis pigmen yang terkandung dalam sel darah merah. Pigmen ini berfungsi sebagai tempat untuk oksigen berpaut (oxygen-binding site). Apabila kandungan zat besi rendah, kadar hemoglobin dalam sel darah merah juga berkurang. Wanita sering mengalami masalah ini, kerana kadar wanita kepada lelaki yang mempunyai masalah ini adalah 10:1 (sepuluh wanita untuk satu lelaki). Hal ini sering dikaitkan dengan pendarahan teruk (heavy bleeding) yang dialami sesetengah wanita. Kajian menunjukkan pelajar perempuan dengan tahap zat besi yang rendah berprestasi lebih teruk dalam pelajaran dan tahap IQ berbanding gadis normal dan pelajar lelaki. Kekurangan zat besi juga boleh disebabkan pendarahan dalaman, terutama sepanjang saluran alimentari (mulutesofagusperutduodenumjejunumileumusus besar atau kolon, rektum dan dubur). Walaupun sebabnya berbagai-bagai, pendarahan di mana-mana tempat sepanjang salur ini boleh disebabkan oleh kanser. Oleh itu, tempat dan sebab pendarahan berlaku perlu dikenal pasti dengan tepat oleh doktor bertauliah.


Anemia normositik




Anemia normositik selalunya disebabkan kehilangan darah yang banyak dalam masa yang singkat, seperti yang dialami orang yang terlibat dalam kecelakaan jalan raya atau orang yang mengelar pergelangan tangannya dalam cubaan membunuh diri. Penyakit yang kronik selalu menyebabkan tubuh gagal menghasilkan sel darah merah yang cukup (berbeza dengan anemia milrositik yang disebabkan kekurangan hemoglobin, bukan sel darah). Sebagai contoh, kegagalan ginjal yang kronik menyebabkan pengurangan kadar rembesan eritropoietin, hormon penting dalam pembinaan sel darah merah. Kerosakan pada hati juga menyebabkan perkara sama terjadi.
Anemia jenis ini juga berlaku kepada pesakit yang mempunyai masalah keseimbangan hormon (hormonal imbalance), terutama kekurangan testosteron atau hipogonadisme. Anemia sideroblastik (sideroblastic anemia) juga termasuk dalam kategori ini. Anemia sideroblastik adalah salah satu simptom untuk sindrom myelodisplastik (myelodysplastic syndrome). Sindrom ini merupakan satu kumpulan masalah yang berpunca dari sintesis sel darah merah yang tidak normal. Sindrom ini selalunya akan menjadi leukemia.
Anemia aplasia, atau kegagalan sum-sum tulang merupakan anemia yang disebabkan oleh kegagalan sum-sum tulang untuk menghasilkan sel darah. Anemia aplasia jarang berlaku jika dibandingkan dengan anemia yang disebabkan kecacatan genetik atau gizi tidak seimbang, namun ia berkembang dan memburuk dengan lebih pantas.


Anemia makrositik



  • Punca utama anemia makrositik adalah kekurangan sama ada vitamin B12 atau asid folik (atau kedua-duanya) akibat kekurangan pengambilan atau masalah penyerapan . Anemia pernisius (pernicious anemia) adalah keadaan autoimun (autoimmune) di mana tubuh kekurangan faktor intrisik yang diperlukan bagi menyerap vitamin B12 daripada makanan.
  • Ketagihan alkohol boleh menyebabkan anemia makrositik.
  • Anemia hemolitik adalah anemia di mana pelupusan atau degradasi (degradation) sel darah merah berlaku terlampau cepat. Jaundis (demam kuning) dan peningkatan tahap enzim laktat dehidrogenase (lactate dehydrogenase) merupakan simptom-simptom anemia hemolitik. Sebabnya berbagai-bagai, antaranya autoimun, masalah genetik ataupun masalah mekanikal seperti pembedahan jantung atau sirosis hati (liver cirrhosis)
Rawatan untuk kekurangan vitamin B12 (yang menyebabkan anemia makrositik) telah dijumpai oleh William Parry Murphy. Beliau melukakan anjing-anjing eksperimen sehingga semuanya menjadi anemia, dan kemudian memberi mereka pelbagai bahan dan zat makanan untuk mencari bahan yang mampu mengubat anemia. Berdasarkan kajian beliau ini, memakan hati mampu mengurangkan simptom dan akhirnya menyembuhkan anemia. George Richards Minot dan George Hoyt Whipple akhirnya berjaya mengasingkan vitamin B12 dari hati. Untuk itu, ketiga-tiga orang ini berkongsi Hadiah Nobel 1934 dalam Perubatan.


Rawatan Bagi Anemia

Terdapat banyak jenis rawatan bagi anemia dan jenis rawatan bergantung kepada keterukan dan punca anemia.
Kekurangan zat besi akibat kekurangan makanan amat jarang bagi dewasa tidak berhaid (lelaki dan wanita putus haid). Diagnosis kekurangan zat besi menyatakan pencarian bagi potensi punca kehilangan sebegitu seperti perdarahan perut (gastrointestinal) akibat ulser atau barah kolon. Anemia kekurangan zat besi ringan hingga serdahana dirawat dengan tambahan zat besi menggunakan ferous sulfat atau ferrous gluconate. Vitamin C mungkin membantu keupayaan tubuh bagi menyerap zat besi.
Vitamin tambahan diberikan secara oral (asid folik) atau suntikan (vitamin B-12) akan menggantikan kekurangan khusus.
Bagi penyakit anemia kronik, anemia dikaitkan dengan kemoterapi (chemotherapy), atau anemia dikaitkan dengan penyakit ginjal, sesetengah pakar klinikal prescribe [[recombinant protein|recombinant](protein rekombinan)] [[erythropoietin](eritropoietin)], epoetin alfa, bagi menggalakkan penghasilan sel darah merah.
Bagi kes anemia teruk, atau dengan kehilangan darah berterusan, pemindahan darah mungkin diperlukan.


Pemindahan darah kerana anemia


Secara umum, doktor cuba mengelakkan pemindahan darah kerana, bukti berlainan menunjukkan peningkatan hasil pesakit bertambah teruk dengan strategi pemindahan yang semakin meningkat. Prinsip fisiologi yang mengurangkan pengaliran oksigen dikaitkan dengan anemia mendorong kepada hasil klinikal teruk diimbangi dengan temuan bahawa pemindahan darah tidak semestinya mengurangkan hasil klinikal mudarat ini.
Bagi perdarahan akut dan teruk, pemindahan darah sering kali menyelamatkan nyawa. Peningkatan dalam daya hidup tercedera di medan perang, sekurang-kurangnya sebahagian daripadanya, bergantung kepada peningkatan dalam teknik pemindahan darah dan bank darah.

Hyperbaric Oxygenation (HBO)

Treatment of exceptional blood loss (anemia)(kehilangan darah luarbiasa) is recognized as an indication for [[hyperbaric oxygen](oksigen hiperbarik)] (HBO) by the Undersea and Hyperbaric Medical Society. The use of HBO is indicated when oxygen delivery to tissue is not sufficient in patients who cannot be transfused for medical or religious reasons. HBO may be used for medical reasons when threat of blood product incompatibility (ketakserasian produk darah)or concern for transmissible disease are factors. The beliefs of some religions (ex: Jehovah's Witnesses) may prohibit the receipt of transfused blood products.
In 2002, Van Meter reviewed the publications surrounding the use of HBO in severe anemia and found that all publications report a positive result.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png