Lagu We Like 2 Party boleh dengar tak???

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Hari tu saya ada buat post pasal"Orang Islam boleh ke dengar lagu Bang Bang Bang?"

hari ni Shawal nak share apa yang saya jumpa dalam lagu We Like 2 Party yang saya mula persoalkan diri saya lagi " boleh ke aku dengar lagu ni?" sebelum nak bagitahu, jangan salah faham kalau saya asyik point out lagu bigbang je, bukan sebab saya ni haters ke apa, saya just share apa yang saya jumpa kepada orang Islam di luar sana.. kalau rasa perlu ikut, teruskan, kalau tak, muhasabah balik diri sendiri..


Bukti 1

 Dalam MV diorang mabuk mabuk pegang arak.

~Kau suka diorang mabuk mabuk? minum arak? memang lah diorang tu kafir, tapi kau tak rasa apa ke bila kau tengok diorang mabuk mabuk macam tu?

Bukti 2

 ada lirik

 "wanna give me a drink here?
Whoever drinks last is it!
Just mix it up, champagne"

~Champagne adalah sejenis arak



Bukti 3

 ada lirik lagi " WE LIKE 2 PARTY till the sun rises in the West" yg bermaksud we like 2 party sehinggalah matahari terbit dari barat..

~Tahu kan matahari terbit dari barat tu tanda apa? Kenapa kau nak sangat ke berparty sampai hari kiamat? mabuk mabuk? Nauzubillah..


Bukti 4

lirik lagi "You don’t back out, you’re going with me to heaven
Being sober is against the rules"

 nak tahu maksudnya? Tak perlu tarik diri, kau akan masuk syurga dengan aku, menjadi tak mabuk adalah diluar peraturan, seolah olah lirik dia nak kata, kalau nak masuk syurga jom lah mabuk sama sama then kita sure akan masuk syurga ngan dia..

 Astaghfirullah...



Aku kongsi ni bukan atas dasar memandai mandai, kalau ada silap tlg betulkan ni adalah atas dasar apa yang aku kaji dari lirik and mv dia.. Kalau korang nak double triple check balik pun boleh, nah linknya http://www.kpoplyrics.net/big-bang-we-like-2-party-lyrics-english-romanized.html .. 

Lagu sober tu pun xboleh dengar.. Kau tahu sober tu apa? pi bukak kamus atau tanya cikgu bi kau.. and kalau korang kaji lagu sober, korang akan jumpa lirik "hate being sober".. ye lah aku bagitahu sober tu apa k, sober ni orang yang dah hilang mabuk lepas mengambil sesuatu yang memabukkan.. so korang memang hate being sober eh? so korang memang suka jadi mabuk lah? saje perli.. dah tu jangan lah duk dengar lagi lagu tu k.. 

lepas aku dah malas nak buat review lagu bigbang tak boleh dengar, nanti ada pulak yang benci.. biasa lah manusia zaman sekarang, ada sesetengahnya tak suka ditegur, "apa aku buat ni betul, kau pi mampus nak cakap apa.." tu lah apa yang diorang pikir.. Sapa yang boleh terima tu Alhamdulillah, and jangan lupa sebarkan.. 

Assalamualaikum..


Previous
Next Post »